Ako vam se od naslova sve zavrtjelo u glavi kao da je riječ o radnji u španjolskoj telenoveli, bez brige – niste jedini. Turistička atrakcija Filipina zahtjeva malo vremena dok se slegne.

Pa, koncentrirajmo se sada: ako krenemo od najmanje točke, uočavamo mali, sitni otočić. On leži na jezeru koje se nalazi u krateru vulkana. Taj vulkan je zapravo vulkanski otok koji leži na većem jezeru Taal. To jezero je pak smješteno na otoku. Taj otok je dio arhipelaga koji pripada državi Filipini.

Ili obrnuto: na morima jugoistočne Azije nalazi se grupa otoka koji čine Filipine. Na jednom od tih otoka nalazi se jezero. Iz jezera viri vulkan koji čini otok za sebe. U krateru vulkana smješteno je još jedno jezero. Na tom jezeru nalazi se mali otok zvan Vulcan point.

Dobrodošli i sretno!

Unatoč vulkanskoj aktivnosti, ovo mjesto privlači turiste sa svih strana svijeta. Donedavno su turisti čamcima plovili do velikog vulkana i potom nastavljali ekspediciju planinareći ili jašući konje. Kada kažemo veliki vulkan mislimo na onaj koji u sebi ima jezero s otokom.

Ova muka objašnjavanja skraćena je za dva koraka prošle godine kada je došlo do erupcije vulkana Taal na istoimenom jezeru. Iako na slikama ne djeluje tako veliko i moćno, erupcija je bila snažna i nažalost prilikom nje smrtno je što direktno, a što kasnije od posljedica, stradalo gotovo 40 ljudi.

Nakon erupcije nestalo je unutarnje jezero i mali otočić koji se tu nalazio.

Riječ je o jednom od najaktivnijih vulkana u cijeloj državi, a udaljen je svega 50 kilometara od filipinske prijestolnice Manile.

Zbog svoje „divlje naravi“ i činjenice da se nalazi u blizini naseljenih mjesta, dobio je i posebnu pozornost Međunarodnog udruženja vulkanologa. Oni su ga uvrstili na popis 16 vulkana svijeta koji zahtijevaju posebnu pažnju i motrenje. Među njima je primjerice i Etna koja je također nedavno eruptirala.

Privremeno su obustavljeni turistički izleti, dok se cijelo područje ne oporavi. Kad se oporavi, život se ovdje, kao i svih prethodnih godina, vraća u normalu. A s njime i turisti… Usudite li se?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju