Dobro vino može se kušati na mnogim lokacijama diljem našeg kontinenta. Tko god je bio u Toskani, sigurno je uživao u dobrom Chiantiju, a tko je posjetio Francusku, vjerojatno nije izdržao da ne proba neki vrhunski šampanjac. No sjajna vina naći ćete i na sljedećim europskim otocima, tako da će vam ova lista možda pomoći prilikom izbora...

Santorini

Ovdje se vinova loza čuva na poseban način. Naime, uzgajivači lozu uzgajaju u košarama „koulara“, a u pitanju je posebna metoda koja štiti plodove od jakog sunca i vjetra. Na Santoriniju se vino pravi već stotinama godina, tako da ovdje nećete nikad dobiti čašu nečeg bezveznog. Čudesna ljepota i beskrajne bijele kuće privlače turiste iz cijelog svijeta, a mnogi od njih tek po dolasku na otok, shvate koliko je Santorini bogat vinarijama.

Sicilija

Najveći otok Sredozemnog mora i dalje fascinira turiste vinogradima zasađenima u podnožju Etne. Vinska kultura na ovom otoku, stara je oko tri tisuće godina, a veliku zaslugu za nju imaju još i stari Grci. Vjerojatno najpoznatija sorta grožđa jest Nero d'avola, a itekako je poznato i istoimeno vino, baš kao i vino Marsala. Posljednjih godina primjetan je trend vraćanja u prošlost tako što se u vinogradima sadi grožđe koje se sadilo nekad te se od međunarodnih sorti gotovo u potpunosti odustalo.

Korzika

Ovaj otok možemo nazvati i francuskim otokom vina, s obzirom na to da se na njemu nalazi čak devet zaštićenih vinorodnih područja. Korzika je puna različitih vrsta tla, što doprinosi uspjehu raznih vrsta vinove loze. Primarno je grožđe ovdje vermentino (za njegov uzgoj zaslužni su još i Feničani), ali tu su i mnoge druge vrste, pa kad vas put nanese na Korziku, prepustite se vinskim radostima...

Lanzarote

Jedan od Kanarskih otoka, smješten 130 kilometara od obala Maroka, također ima iskustvo od nekoliko stoljeća u uzgoju vinove loze. Ovdje je najpoznatija sorta malvasia locanica, ali opet, što god autentično da probate, nema šanse da ćete promašiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju