Azori su vulkanski arhipelag koji se nalazi u Atlantskom oceanu. Ovi biseri "usred ničega" administrativno pripadaju Portugalu, a zbog svoje udaljenosti nikada nisu jedno od glavnih odredišta za odmor na domaćem tržištu. Međutim, to se polako mijenja, a vjerojatno ne bismo puno pogriješili kada bismo ustvrdili kako su glavni razlog tome nevjerojatni kadrovi koje naši poznanici, prijatelji i kolege objavljuju na svojim društvenim mrežama.

Ok, povoljne cijene letova i smještaja ne škode ovom trendu ;) ali držimo se mi reklame koju nam naši najbliži svako malo guraju pod nos na instagramima i tiktokovima.

Autonomnu Regiju Azori čini devet otoka koji se prostiru u Atlantskom oceanu zapadno od Portugala, a svi nude jedinstvene pejsaže, aktivnosti i kulture. U duhu devet otoka, donosimo vam gotovo devet razloga ;) zbog kojih biste trebali što prije rezervirati svoje putovanje na Azore, a vjerujemo da to neće biti problem jer do ovih otoka lete i niskobudžetni avioprijevoznici.

Priroda koja oduzima dah

Od trenutka kada kročite na otok, bit ćete zadivljeni raskošnim bojama koje vas okružuju. Bez obzira koji otok odaberete, pronaći ćete zanimljive vizure koje svakom otoku daju jedinstvenu osobnost. Upoznajte uspavane vulkanske formacije, vijugave špilje, živahne šume raznoliki biljni i životinjski svijet specifičan za regiju.

Obilje hrane i vina

Pripremite se za osvježavajuće kulinarsko iskustvo na Azorima. Kako su otoci udaljeni od kopna, velik dio hrane koja se konzumira na Azorima proizvodi se lokalno, što znači tri svježa obroka dnevno.

Neke od vrhunskih otočkih lokalnih namirnica uključuju sir, plodove mora i egzotično voće. Zapravo, sir s Azora toliko je ukusan da 50 posto od cjelokupne portugalske ponude dolazi s tog otoka. Iz tog razloga dio je u većine najpoznatijih otočkih jela. Pa siroljupci navalite!

Nakon što su početkom 20. stoljeća dugu povijest proizvodnje vina razne bolesti i nepogode, Azori ponovno postaju vinorodna regija. Tijekom proteklih desetljeća polako su obnavljali svoje vinograde i vraćali svoj ugled. Nova i poboljšana lokalna vina savršeno se slažu s domaćim otočkim sirom. Volite li vino, ovo će biti raj za vas.

Mjesta svjetske baštine UNESCO-a

Otkako su Azorsko otočje početkom 15. stoljeća otkrili portugalski moreplovci, na otocima se ispisala uzbudljiva povijest. Rat, prirodne katastrofe, kulturna revolucija neizbrisivo su oblikovali ljude i mjesta na ovom veličanstvenom otočju.

Tako ćete naći UNESCO-ova mjesta svjetske baštine koja će biti odličan mamac za izlete. Prvo je povijesno središte Angra do Heroismo, mjesto za egzil i utočište tijekom ranih ratova na otoku. Drugo je Krajolik kulture vinograda otoka Pico, a datira iz vremena kada je otok bio poznat po svojim vinarijama.

Osim toga, postoji mnogo muzeja, umjetničkih djela i znamenitosti koje prikazuju bogatu povijest otoka. Rašireni su po cijeloj regiji, jer svaki otok ima svoju osobnu priču jedinstvenu od ostalih.

Upoznajte se s dupinima i kitovima

Želite doživjeti nešto novo i drugačije? Rezervirajte jednu od dostupnih tura i upoznajte se s dupinima i kitovima koji obitavaju u okolici otoka. Tijekom cijele godine jata dupina okolna mora Azora nazivaju svojim domom.

Ovisno o dobu godine, možete svjedočiti čak i većem broju kitova dok migriraju kroz arhipelag. Od orki do ogromnih plavetnih kitova, nikad ne znate koja ćete morska stvorenja sresti na svom krstarenju.

Raj za ljubitelje hikinga

Prošarani bogatim šumama, valovitim planinama i vijugavim obalama, Azori nude beskrajnu količinu jedinstvenih krajolika za savršeno poslijepodnevno planinarenje. Duž ovih staza na najbolji način ćete doživjeti čuda otoka. Bez obzira na razinu napora kojeg želite uložiti u aktivnost, svakako ćete pronaći stazu po vašem guštu.

Špiljske ekspedicije

Za slučaj da planinarenje, penjanje i spuštanje po stijenam nije dovoljna avantura za vas, Azorski otoci skrivaju brojne druge tajne, čak i za one koji vole malo ekstremnije aktivnosti. Zaronite u dubine Azora istražujući brojne tajanstvene špilje. Špilje od lave, nastale iz niza prastarih tokova lave, stvaraju podzemni labirint tunela i špilja ispod otoka. Pronaći ćete ih na otocima Terceira ili São Miguel.

Plaže za dušu

Ako je ljenčarenje vaš stil, tada odaberite jednu od plaža i odmorite svoje tijelo i dušu. Najpoznatija plaža je Praia Formosa, jer je mnogi smatraju najboljom na Azorima. Smještena je na dnu mirnog zaljeva iza kojeg stoje prekrasne planine, a more je kristalno čisto.

Savjet+: Želite li rezervirati povoljnu aviokartu do Azora, to možete učiniti putem avio kompanije RyanAir koja svakodnevno leti iz Portugala prema otocima.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju