Skandinavska avionska kompanija SAS, koja je u zajedničkom vlasništvu vlada Danske, Norveške i Švedske, dobar je primjer međusobne suradnje, i prvak u razvijanju transpolarnih putova do Sjeverne Amerike i Dalekog Istoka. Unatoč ograničenim prirodnim resursima, oštroj klimi i udaljenoj lokaciji na sjeveru Europe, Skandinavske zemlje su dostigle ekonomski napredak i stabilnost te zdravstveno i socijalno osiguranje koje je među najboljima u svijetu. Danas se smatra da upravo one drže najviši standard na svijetu, a brojni stanovnici ostalih zemalja Europe svakodnevno bježe upravo tamo u nadi za boljim životom.



S obzirom na prenapučenost koja zahvaća većinu Europe, Skandinavija može ponuditi velika područja rijetko naseljenih obala i sela sa skoro neograničenim pristupom raznim rekreacijskim resursima. Sustav javnog prijevoza odlično je povezan i pruža dobru alternativu putovanju autom. Skandinavski krajolik poznat je po tragovima ledenjaka iz zadnjeg ledenog doba, koji su i danas vidljivi diljem regije. Ledenjaci su erodirali stijene u dolinama zapadne Norveške i zasuli površinu Finske i Švedske morenskim nanosom. Ovdje je ledeni pokrov ostavio naslage tvrde gline koju sad prekriva crnogorična šuma s jezerima i izdancima stijena. Ako želite upoznati brojne fjordove koji su nastali nakon ledenog doba svakako se u istraživanje uputite sve popularnijim brodovima koji krstare Sjevernim morem.

Regija sadrži veliku raznolikost krajolika. Bujni Danski krajolici obrađene zemlje su u potpunoj suprotnosti s mjesečevim vulkanskim krajolikom Islanda, ili šumama sjeverne Skandinavije. Klimatske prilike variraju od hladnih temperatura na Jütlandu do subartičkih na sjeveru Skandinavije. Većina regije ima kontinentalnu klimu s hladnim zimama i toplijim ljetima. Glavno negativno obilježje koje utječe na razvoj turizma je kratkoća ljetne sezone i mračne zime zahvaljujući položaju na sjeveru sjeverne geografske širine, ali turistima to i ne smeta, jer odlična ponuda metropola svih skandinavskih zemalja nudi zaista raznolik spektar razonode i zabave.

Skandinavske zemlje osim slične prirodne baštine, dijele i slična kulturološka obilježja još od doba Vikinga. Povijesno gledajući, Danska, a kasnije i Švedska su bile dominantne države u regiji - što je zapravo posljedica današnjeg bogatog nasljeđa povijesnih građevina kojih imaju više od ostale tri države zajedno. Od reformacije u 16.st., Luteranska crkva je osigurala kulturološko ujedinjenje. Međutim, svaka država je razvila snažan nacionalni identitet, a razlike su vidljive u međunarodnoj politici. Švedska je primjerice ustrajala na politici neutralnosti zadnja dva stoljeća. Ali, 1995. pristupa Europskoj uniji zajedno s Finskom, slijedeći primjer Danske, dok su Norveška i Island odlučili ostati izvan te zajednice.

U svakom slučaju, zaputite li se u Skandinavske zemlje možete otkriti veliko prirodno i kulturno bogatstvo koje one pružaju, a svoje dojmove i fotografije nam možete poslati na našu redakciju, mi ćemo ih vrlo rado podijeliti s ostatkom Hrvatske!

Sretan put želi vam portal Punkufer.hr

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju