Madagaskar
Četvrti otok po veličini na svijetu dom je mnogobrojnim životinjama koje su nastanile njegove kišne šume. Nažalost, prejako rušenje šuma smanjilo je njihove površine te je na otoku ostalo tek 10% od prvotne površine. Insekti i životinje, kojima je ovaj otok nekada bio dom, nestaju danas zajedno s njegovim šumama.

Istočna Afromontana
Šuma Istočne Afromontane proteže se sve od Saudijske Arabije do Zimbabwea i u njoj se nalazi više endemskih vrsta nego na ostatku Afrike. Preko 600 vrsta životinja koje se ne mogu naći nigdje drugdje na svijetu živi u ovim šumama. Unatoč činjenici da se ovdje nalaze neke od najveličanstvenijih vrsta, ostalo je samo 11% od prvotne površine pod šumom. Sve ostalo je uništeno kako bi se napravio prostor za uzgoj banana, čaja i farmi svega što rađa plodom.

California Floristic Province
SAD su isto tako dom jednoj od najugroženijih šuma na svijetu. California Floristic Province poznat je po tome što u njemu rastu impresivna stabla sekvoje, ali samo deset posto onoga što je nekad ovdje raslo. Nažalost, mnoge vrste su već davno izumrle, a mnoge će uskoro izumrijeti ako se ne poduzmu veliki koraci kako bi se sačuvala i ova šuma.

Obalne šume istočne Afrike
Ove šume uredno se sijeku kako bi se napravio prostor za poljoprivredno zemljište. Primati, drevni stanovnici ovih šuma, su jedni od najugroženijih vrsta, kao i deseci biljnih vrsta. Iako ovo područje privlači sve više turista, to može biti i dobro i loše. Posebice ako se krene u betonizaciju obale.

Planine jugozapadne Kine
Visoko u planinama Kine naći ćete rijetke vrste panda. Divovska i crvena panda žive u ovim divljinama, koje brzo i sigurno nestaju. Većinom se šume sijeku kako bi se napravio prostor za poljoprivredno zemljište. Danas je ostalo samo 8% prvotnih površina koje čine dom ionako malenom broju divljih pandi.

Atlantska šuma
Prostire se preko Brazila, Argentine, Paragvaja i Urugvaja. Šumu nastanjuje preko 20.000 različitih biljaka i životinja, a 40% njih može se naći samo u ovom dijelu svijeta. Isto tako šuma je dom dvadesetak najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu. Većina šume posjećena je kako bi se učinio prostor za plantaže šećerne trske i kave.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju