1. Vatikan

Vatikan je službeno najmanja država svijeta, omeđena zidinama i okružena gradom Rimom. Grad-država je stvoren 1929. godine Lateranskim ugovorom, kao nasljednik nekada moćne i velike Papinske Države. Vatikan je izborna monarhija kojoj je na čelu biskup Rima - Papa. Vatikan je središte Katoličke crkve i njenog poglavara Pape, što ga svrstava na visoko prvo mjesto naše liste.

2. Masjid Al-Haram u Mekki, Saudijska Arabija

Mekka je grad s oko 1,4 milijuna stanovnika koji se nalazi u zapadnom dijelu Saudijske Arabije. Mekka slovi za jedno od svetih mjesta u Islamu i svake godine je cilj hodočašća (Hadždž), koje je obaveza za one muslimane koji imaju mogućnosti to obaviti. Svake godine, za vrijeme muslimanskog mjeseca Zu-l-Hidždže-a preko tri milijuna hadžija se okupi u Mekki obavljajući Hadždž. Tijekom godine hodočasnici također posjećuju Meku u obredu zvanom Umra.

3. Varanasi, Indija

Varanasi, vjerojatno jedan od najstarijih gradova svijeta, smatra se kao i Rim vječnim gradom te je glavni sveti grad hinduizma. Svake godine grad posjeti oko milijun hodočasnika, kako bi se ritualno okupali u Gangesu koji pročišćuje od počinjenih grijeha. Ostali hindusi dolaze u Varanasi kako bi umrli i ostvarili mokshu, oslobođenje iz kružnog toka rođenja i smrti.

4. Zlatni hram, Indiji

Samo 30 km od Pakistanske granice nalazi se Amritsar, sveti grad naroda Sikha, kojeg je 1577. godine utemeljio 4. guru Ram Das. U gradu se smjestila jedna od najljepših i najskupocjenijih građevina Indije, Harmandir Sahib (zlatni hram).

5. Jeruzalem, Izrael

Jeruzalem na starohebrejskome znači posjed dvostruka mira. Stari grad (Jeruzalem) je upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1981. godine. Za kršćane ovo je Isusova domovina, a gdje god se okrenete, Kristov je trag. Maslinska Gora, prema Bibliji, mjesto je Kristova uzašašća, a tu je i getsemanski vrt, maslinik u kojem je Isus stalno molio pa i noć uoči velikog petka. Nešto dalje od tog mjesta je crkva u kojoj je Marijin grob.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju