Palača Louvre

Povijest palače seže sve do 1204. godine kada je započela njena izgradnja, a tek je dio kraljevske palače kao muzej prvi put otvoren za javnost 8. kolovoza 1793. godine tijekom Francuske revolucije.

Izuzmemo li zbirke čiju vrijednost nije moguće procijeniti u materijalnom smislu, palača je atrakcija za sebe. Bogato uređeni interijeri i njena impozantna veličina jednostavno oduzimaju dah. U dvorištu palače je 1980tih godina podignuta i aluminijsko-staklena piramida, koja je sačinjena od čak 673 staklene ploče, a koja je visoka čak 21,64 metara. Danas je piramida jedan od ulaza u muzej.

Muzej

Muzej Louvre sadrži jednu od najbogatijih umjetničkih zbirku na svijetu, s više od 35 tisuća umjetničkih djela izloženih na nevjerojatnih 60.600 metara kvadratnih. Procjenjuje se da bi posjetiteljima bilo potrebno oko pet tjedana da pregledaju sva izložena djela u muzeju.

Vrlo bogate muzejske kolekcije podijeljene su na 8 odjeljaka: egipatski, bliskoistočni, grčki, etruščanski i rimski antikviteti, te islamska umjetnost, slike, skulpture, predmeti primijenjenih umjetnosti, grafike i crteži. Muzej sadrži neprikosnovenu i najopsežniju zbirku egipatske i antičke umjetnosti uključujući grčku, etruščansku, rimsku, islamsku i orijentalnu umjetnost. U njemu se nalazi i zbirka umjetničkih predmeta i stilskog pokućstva, te neprocjenjiva galerija slika svih europskih naroda i umjetničkih razdoblja do kraja 19. stoljeća.

Najveća atrakcija muzeja je zasigurno poznata slika popularnog Leonardo DaVincija, Mona Lisa. Što je toliko posebno na toj slici svakodnevno pokušava otkriti na tisuće turista koji posjećuju Louvre upravo zbog te slike. Slika se jedna od najčuvanijih slika na svijetu, a nalazi se duboko iza pancirnog stakla.

Posjet muzeju

Cijena ulaznice iznosi oko 9 eura, ali ovisi o djelu muzeja koji želite posjetiti. Pratite popuste, a ako ste mlađi od 18 tada je za vas ulaz besplatan. Ako imate do 26 godina, tada preporučujemo da muzej posjetite petkom iza 18 sati, kada ćete u muzej biti pušteni besplatno.

Muzej je otvoren svaki dan osim utorka i blagdana (Božić, Nova godina, Dan rada).

Ponedjeljak, srijeda, subota, nedjelja - od 9.00 do 18.00
Četvrtak, Petak - od 9.00 do 21.45

Najbliže postaje podzemne željeznice su Palais Royal - Musée du Louvre i Rue de Rivoli.

www.louvre.fr


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju