Njegov domaćin bio je pronalazač piramida u BiH i osnivač Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca' - dr. Semir Osmanagić. Däniken i Osmanagić su proveli zajedno više od pet sati i obišli Bosansku piramidu Sunca i podzemni labirint Ravne.

Veliki Erich von Däniken je pritom rekao: 'Jako sam impresioniran ovim otkrićem. Istražujem svjetske misterije već 50 godina i jako dobro znam što je prirodno, a što je napravio čovjek. Tuneli i zidovi nisu nastali prirodnim putem, oni doista postoje, oblik piramide i pravilna orijentacija prema stranama svijeta - također postoje. U svojoj karijeri se nisam sreo s misterijom kao što su prethistorijski tuneli ispod Bosanskih piramida.'

Nakon posjete Ericha Von Dänikena, niz vodećih svjetskih nezavisnih istraživača dolazi u posjet Visokom. Među njima su i pronalazač megalitnih krugova na tlu Južne Afrike Michael Tellinger, ruski istraživač i graditelj piramida Valery Uvarov, austrijski istraživač prethistorijskih artefakata Klaus Dona, slovenski stručnjak za megalite i energetske linije Marko Pogačnik i drugi. Nekoliko desetina tisuća turista je najavilo svoju posjetu Bosanskoj dolini piramida u 2014., javlja portal Piramida Sunca. Ako vam najveći misterij nije kako preživjeti do plaće, sjednite u auto i za četiri sata ste u piramidama!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju