Tema: #bosna

Ekskluzivno iz Visokog: Kakvu tajnu doista kriju Bosanske piramide Sunca

23.7.2015
img placeholder

Rijetko u čemu je Bosna i Hercegovina toliko složna, kompaktna i spremna na zajednički razvoj i napredak – kao što je to u slučaju piramida u Visokom. Željna iskustva i adrenalina, mala ekipa punkufera se hrabro zaputila na lice mjesta.

Sve tajne najstarije egipatske piramide

28.12.2014
img placeholder

Velika piramida Khufu u Gizi vjerojatno je najpoznatija piramida od svih u Egiptu. Ipak, najstarija egipatska piramida izgrađena je prije 4600 godina u Saqqari za faraona Netjerikheta, poznatijeg kao Djoser. Arhitekt ove piramide bio je slavni arhitekt Imhotep...

Otkrijte spoj bosansko-hercegovačkih jela i vina na specijalnoj večeri!

24.11.2014
img placeholder

Dan prije zagrebačkog vinskog vikenda - treba se dobro najesti! Udruga WoW uporna je u svojoj želji da napravi malo drukčije edukacijske večere i sljubi vina, jela, ljude i običaje, stvorila je i ovu večeru - BIH se vole na tanjuru i čaši, u zagrebačkom restoranu Mostovi u suradnji s vinarijom Zadro. Zvuči sjajno!

Mit je razbijen - burek nije isključivo s mesom!

30.10.2014
img placeholder

Vjerojatno ste i sami čuli priču, prežvakaniju od bureka samog, o tome kako burek može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. Zagovaratelji ove teze na jednoj su razini u pravu. U Bosni i Hercegovini, burek je doista naziv za jelo od vučenog tijesta punjenog mesom, obično sjeckanim ili mljevenim, najčešće spiralnog oblika. Problem je, međutim, što takva podjela vrijedi samo u BiH...

Sofra - not so far away! Bosanski specijaliteti i na zapadu Metropole

29.10.2014
img placeholder

U Zagrebu je ovih dana otvorena i treća lokacija popularnog restorana koji je ime dobio prema turskom nazivu za karakteristični niski stol oko kojeg se sjedi na podu. Ljubitelji bosanskih specijaliteta, od japraka preko ćevapčića do klape - dolaze na svoje!

Bosanske piramide Sunca oduševile ruske i američke znanstvenike

10.10.2014
img placeholder

"Bosanske piramide su najveće arheološko otkriće na svijetu u ovom trenutku!", napisao je u svom izvještaju Dr. Paul LaViolette, američki interdisciplinarni znanstvenik, autor niza knjiga i originalnih naučnih članaka u oblasti fizike, astronomije, teorije sistema, klimatologije i drevnih tehnologija, nakon sedmodnevne posjete Visokom.

Biciklistički dnevnici iz BiH - prvi dio

30.9.2014
img placeholder

Kada već nemamo novijih Topničkih dnevnika poput onih legendarnih Blogera Kruleta, imamo veselu i zanimljivu priču iz susjedne nam Bosne i Hercegovine.

Novi dokazi iz Bosanske piramide Sunca!

13.9.2014
img placeholder

Još niste posjetili nalazišta u susjednoj nam državi!? U Visokom je u sedmodnevnoj istraživačkoj posjeti boravio inžinjer zvuka iz Finske Heikki Savolainen, i vršio snimanja elektromagnetnih, ultrazvučnih i infrazvučnih fenomena u Bosanskoj dolini piramida. I otkrio sjajne stvari...