DAN 1

Probudite se rano kako bi izbjegli gužve pri posjeti Vatikana, srca Katoličke crkve. Tamo možete posjetiti Muzej Vatikana (mv.vatican.va; €15) i Sikstinsku kapelu s njenim famoznim freskama koje je naslikao Michelangelo. Muzej se otvara u 9 sati ujutro, a otvoren je sve do 6 popodne. Ako muzej posjećujete zadnje nedjelje u mjesecu, tada je ulaz besplatan.

Nakon posjeta Vatikanu, posjetite Rimski Forum. Palatin je rimski brežuljak gdje započeo osnutak Rima, mjesto gdje je vučica othranila Romula i Rema, a između mnogih ostataka možete čak vidjeti originalne dijelove starorimskog mramornog poda, dok je Forum veličanstveni glavni rimski trg (pierreci.it; €12). Rimski Forum je otvoren svakoga dana od 8:30 ujutro do 7 navečer.

Posjetite jedan od brojnih talijanskih restorana te okusite gastronomsku stranu Rima. Mi vam predlažemo posjet restoranu Hostaria da Pietro, malenom restoranu u uskoj uličici Via Gesu e Maria 18. Tjestenina je božanstvena, a deserti su tučno rađeni. Glavna jela već od 13 €. (hostariadapietro.com)

Nakon ručka posjetite Koloseum, mjesto gdje su se održavale gladijatorske borbe do smrti, nekada optočeno u bijeli mramor i danas pokazuje veličinu i važnost rimske povijesti.

Popodne provedite šetajući gradom, a večer završite u restoranu Il Corallo gdje možete već od 5€ isprobati jedno od 23 jela. Restoran se nalazi u ulici Via del Corallo 10.

DAN 2

Iskoristite jutro i posjetite jednu od brojnih crkva koje se u Rimu nalaze. Njih zaista ima puno, a sve crkve su u Rimu besplatne pa se ne ustručavajte ući i razgledati.

Nakon razgleda sakralne baštine, posjetite Španjolske stube koje su okupljalište turista još od 18. st., a jedino na što morate pripaziti je to da na njima ne jedete.

Stiglo je vrijeme ručka, a mi vam predlažemo da se uputite u Piazzu Navonu –mali umjetnički trg s mnoštvom restorana i kafića koji je uvijek pun ljudi. Ovdje možete vidjeti razne umjetnike, slikare i gatare kao i tri prekrasne fontane.

Popodne iskoristite za posjet Anđeoski tvrđavi koja se nalazi uz Tiber. Sagradio ju je Hadrijan kao mauzolej, s vremenom je postao dio gradskih zidina, a zatim pretvoren u utvrdu, sve dok nije postao papina rezidencija. No tu promjenama nije kraj, jer je jedno vrijeme služila i kao zatvor, da bi danas konačno bila pretvorena u muzej. Radno vrijeme Anđeoske tvrđave je od 9 ujutro pa sve do pola 8 navečer, dok se blagajna zatvara jedan sat prije zatvaranja muzeja. Ulaz u tvrđavu naplaćuje se 7€.

Imajte na umu da ako vam se prilikom razgledavanja pripiški, s obzirom na to da Rim nema puno javnih wc-a, svaki vam restoran po zakonu mora dozvoliti korištenje wc-a!

Večer provedite u nekom od kafića ili bara negdje na Campo dei Fiori, Piazza Navona i Via della Pace. U posljednje vrijeme veoma su popularni i Irski pubovi kojih ima sve više diljem grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju