1. Jeste li znali kako otok Oahu ima svoj vlastiti sustav autocesta? Čak tri autoceste spajaju različite dijelove otoka! Čovjek bi pomislio da je u Hrvatskoj...

2. Astronauti koji su trenirani za slijetanje na Mars svoje su iskustvo stekli upravo na Havajima. "Apollo Valley" je ime teritorija na otočju za koje se vjeruje da je gotovo identično tlu na Marsu.

3. Dva od osam glavnih otoka su zatvoreni za posjetitelje. Smiju ih posjećivati samo i isključivo domoroci, i to za razne kulturne obrede.

4. Za vrijeme napada na Pearl Harbor jedan se avion srušio na otok Ni'ihau koji je danas zabranjen turistima. Domoroci su zatočili pilota letjelice, a on je uspješno pobjegao uz pomoć trojice domorodaca japanskih korijena.

5. Prvi sumo hrvač koji je postigao razinu Yokuzuna, a da nije bio Japanac, bio je - pogodili ste - Havajčanin!

6. Zmije na Havajima gotovo da i ne postoje, a ako ih i sretnete, nemojte brinuti - nisu opasne.

7. Havaji su dom jedinom mjestu u Sjedinjenim Američkim Državama gdje postoji kraljevska rezidencija. Nju je dao sagraditi kralj Kalakua davne 1870. godine. Palača je imala električnu energiju čak četiri godine prije Bijele kuće u Washingtonu.

8. Veliki havajski otok Oahu kontinuirano raste zahvaljujući vulkanu na kojem se nalazi, a koji neprestano eruptira od 1983. godine.

9. Havaji su jedina Američka država koja ima dva službena jezika - Engleski i Havajski.

10. Promoviranje putem Bilborda ili Jumbo plakata, na Havajima je zabranjeno! Blago njima par mjeseci prije izbora...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju