Etna, aktivni vulkan smješten na prekrasnom talijanskom otoku Siciliji, nedavno je opet eruptirao. Bila je to pedeseta erupcija ove godine, a kamenje i lava koji su izašli iz nje priredili su pravi light - show stanovnicima obližnjih gradića. Na prvu planinarenje na Etnu zvuči izuzetno opasno, gotovo i nemoguće, ali zapravo je samo potrebno dobro isplanirati uspon.

Postoje brojne planinarske staze na planini Etna, ali je zabranjeno popeti se iznad određene nadmorske visine što ovisi o razini aktivnosti vulkana. Sve su staze poprilično strme tako da je potrebno odabrati pravu planinarsku obuću za uspon. Dok hodate po crnom vulkanskom šljunku moglo bi vas iznenaditi koliko na planini zapravo ima vegetacije. Zanimljivo je i to da Etna nema samo jedan krater nego njih čak četiri uz još oko 300 - tinjak koji nisu trenutno aktivni.

Poneki turisti odlučuju se za samostalni izlet na Etnu, ali su vođene ture za svaku preporuku. Lokalni vodiči dobro znaju kada je penjanje sigurno, ne samo zbog vulkana nego i zbog vremenskih uvjeta. Uz to ćete vjerojatno naučiti i pokoju zanimljivost o vulkanu i cijelom kraju.

Idealno vrijeme za uspon su proljeće i jesen jer su zime na planini hladne, a ljeta na Siciliji izuzetno vruća. Također, u prekrasnim ćete pogledima moći uživati samo u danima kada nema magle i oblaka.

Odlučite li se na ovakav izlet, pripremite se na fizički zahtjevno planinarenje. Trud će se sigurno isplatiti, a kasnije ćete bez grižnje savjesti moći u restoranu naručiti popularnu sicilijansku granitu i prefine canole. I da, uz uživanje u delicijama, moći ćete se pohvaliti kako ste bili i na jednom od najaktivnijih svjetskih vulkana!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju