Na velikom brdu kraj grada Salisbury na jugu Engleske smjestilo se povijesno naselje koje i danas intrigira povjesničare - Old Sarum.

Arheološka istraživanja ukazuju na to da je riječ o neolitskoj nastambi staroj oko 5000 godina. Rekonstrukcijom naselja koje se ovdje nalazilo potvrđeno je kako su tu živjeli lovci te zajednica koja se bavila poljoprivredom.

U 5. stoljeću prije Krista stanovnici su sami podignuli brdo ovalnog oblika kako bi s njega lakše uočili opasnost koja se približava. Promjera oko 400 metara u širinu i duljinu, ovo impresivno zdanje okruženo je i jarkom koji je iskopan radi dodatne zaštite.

Iako je dobro došlo, nije im u potpunosti pomoglo protiv jače i mnogobrojnije rimske vojske koja je u 1. stoljeću krenula u pohod na Britaniju. Moguće je da je čak i u to doba već postojala obrambena utvrda, pa i spomenici unutar naselja i zidina koje su ga štitile.

Kasnije, u srednjem vijeku tj. 11. stoljeću, tu su se nalazile kuće, katedrala, bolnica i mali dvorac na dodatnom brdu postavljenom u sredinu ovog brda. Kralj Henry II. ovdje je čak držao zatočenom svoju vlastitu suprugu i rođakinju Eleanor jer je podupirala sina u revoltu protiv vlastitog oca.

Iako je naselje dominiralo krajolikom te i danas izaziva divljenje povjesničara, javljali su se određeni problemi. Nije bilo dovoljno izvora vode za rastuću populaciju, pozicija na brdu možda je imala strateške prednosti, ali je značila i izloženost jakom vjetru i kiši.

Zbog sukoba s kraljem kler se odselio u ono što danas poznajemo kao grad Salisbury i broj stanovnika počeo je opadati sve dok brdo nije potpuno napušteno u 17. stoljeću.

Ipak, iz još nerazjašnjenih razloga ovo malo mjesto dobilo je pravo na čak dva predstavnika u Parlamentu – pravo odabira koristili su bogataši koji su imali zemlju i kmetove u blizini, koristeći svoju moć i utjecaj da kroje politiku koja odgovara njima.

Zbog te bizarnosti i činjenice da su istovremeno u velikim engleskim gradovima postojale tisuće siromašnih radnika bez zemlje koje nije imao tko predstavljati, takva područja prozvana su „trulom (korumpiranom) zemljom“. Situacija je riješena novim zakonom, ali početkom 19. stoljeća.

Danas Old Sarumom „vlada“ humanitarna organizacija English Heritage, koja se brine o više od 400 povijesnih spomenika, zgrada i mjesta na engleskom teritoriju.

Samo 10 kilometara dalje nalaze se Stonehenge i Woodhenge, a još 30 kilometara prema sjeveru i Avebury. Savršena tura za ljubitelje (engleske) povijesti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju