Svima kojima je nogomet u srcu prva stvar na spomen Dortmunda sigurno je nogometni klub Borussia. Žuto-crni su višestruki prvaci Njemačke, a jednom, sad već "davne" 1997., uspjeli su svladati i torinski Juventus te postati i klupski prvaci Europe. Nakon toga su još dvaput nastupili u finalu, ali Bayern 2013. i Real Madrid ove godine bili su prejaki.

Oni koji možda ne prate toliko najvažniju sporednu stvar na svijetu znaju ovaj grad kao središte Ruhra, odnosno rurske oblasti, koja je poznata po snažnoj industriji. Iako u samom gradu živi nešto više od 600 tisuća duša, sama oblast jedno je od najvećih urbanih područja u Europi. Stanovnika broji više od 5 milijuna, a kad se sjetite da Lijepa Naša ima manje od 4, onda vam je sve jasno…

I sam sam nekoliko sati života proveo u Dortmundu. Odnosno, možda je to previše nazvati "satima u Dortmundu". Prije nekoliko godina tražeći što jeftiniju kartu, iz Londona smo se za Zagreb Ryanairom vraćali preko Dortmunda, a kako nismo imali dovoljno vremena, upoznavanje grada svelo se na šetnju do najbližeg McDonald'sa i provođenje nekoliko sati na aerodromu. Još je i let bio odgođen, a moram reći da je aerodrom relativno malen i ne prezabavan, pa mi to vrijeme u Dortmundu baš i nije ostalo u nekom sjećanju.

Kako stići do Dortmunda?

Iako u skupini ne igramo ovdje i ne možemo igrati niti u osmini finala, već smo rekli kako od Vatrenih očekujemo velike stvari. Velika stvar znači ulazak među četiri najbolja, a upravo će se drugo polufinale, zakazano za 10. srpnja, odigrati na legendarnom Westfalen stadionu (službenog imena Signal Iduna Park), koji već godinama krasi "Die Gelbe Wand". Za one koji se ne služe njemačkim, ovaj pojam prevodimo kao "Žuti zid", a označava tribinu na kojoj su za vrijeme domaćih utakmica smješteni Borussijini navijači.

Dortmund - 1 Dortmund - 1 (Foto: Getty Images)

No, pustimo sad navijače i ajmo vidjeti kako ovdje najbezbolnije doći. Autom ćete se bome navozati jer je procjena da za svladavanje nešto više od 1100 kilometara trebate žrtvovati 12 i pol sati, ako vam je polazna točka Zagreb. Dakle, voziti se ima dosta, ali koga briga, ako u Dortmundu u polufinalu Eura istrči Hrvatska, bit će i onih koji će se doslovno zaputiti i biciklom

Ipak, dobra je vijest da građani Hrvatske mogu letjeti direktno za Dortmund. Let traje dva sata, a bitno je reći kako s ovim njemačkim gradom direktna linija ne postoji iz Zagreba, već iz Splita. Ako vjerujemo bespućima interneta, a nema razloga da ne vjerujemo – prijevoznik je Eurowings.

Ali, realno, ako doguramo tako daleko, ovaj let će odmah planuti, tako da će put automobilom, osim ako ne želite dugačka presjedanja – postati realnost.

A grad nudi…

Mnogo, mnogo toga. Iako vam nije sigurno ni u TOP 5 odabira među njemačkim gradovima, Dortmund je deveti najveći grad Njemačke, tako da ovdje zanimacije ne nedostaje. Mada se nalazi u regiji poznatoj po industriji, Dortmund je prije svega zeleni grad, te se procjenjuje kako gotovo blizu 50 posto grada čine zelene površine. A s obzirom da je prema nekim izvorima osnovan 882. godine, itekako je „stigao“ doživjeti i povijest

Prilikom obilaska jedna od prvih stvari koju ćete svakako zamijetiti jest najstarija crkva u gradu – crkva svetog Reinolda. Izgrađena je još u 13. stoljeću te posvećena zaštitniku grada. Smještena je u samom centru, točno na ruti koja je nekad davno trgovinom spajala Köln i Bremen. Svi željni avanture uvijek se mogu popeti i na vrh odakle puca sjajan pogled. Zazvoniti ipak, teško će moći, s obzirom da ih gore čeka 6 zvona ukupne težine preko 20 tona.

Vodič za navijače: Što vidjeti, raditi i jesti u Hamburgu? Hamburg - 1 Hamburg - 2 Hamburg - 3 +1 Hamburg - 4

Ako pak niste od razgledavanja nego želite uzeti pivo i uživati u prirodu, tu je Westfalenpark. Razni vrtovi, 1001 moguća aktivnost, često održavanje festivala i koncerata – sve to pronaći ćete u parku.

Kad smo već spomenuli Westfalenpark, nemoguće je opet se ne vratiti na Westfalenstadion (odnosno Signal Iduna Park). Za dortmundsku Borussiju s njegovih tribina kliče osamdesetak tisuća gledatelja, a posebno je impresivna već spomenuta tribina znana kao "Žuti zid". Naime, riječ je o najvećoj stajaćoj tribini u europskom nogometu koja može primiti nevjerojatnih 24.454 gledatelja. E, pa, zamislite kad ovdje zagrmi…

Hrana & kretanje

Već ste iz prošlih tekstova shvatili kako Njemačka obiluje restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Iznimka nije ni Dortmund, u samom gradu ima 14. Naravno, ima i onih koji ne nose zvjezdicu, a jednako su fini, a internet preporučuje odlaske u Grammons, Stage, Vida, Lennhof… Jela? Klasična njemačka, koja su vam već dobro poznata, a ako vam je njemačka kuhinja dosadna, srećom, internacionalne ponude ima i više no što treba.

Javni prijevoz, već pretpostavljate, i ovdje radi ako urica. Možete se kretati metroom i autobusima. Naravno, s obližnjim rurskim gradovima Dortmund je vrhunski povezan i željeznicom, ali i ne samo s njima. Brzi vlak vozi i put Amsterdama te Bruxellesa (2 i pol sata), a za 4 sata ste u Parizu. Eto, ako vam se Dortmund i ne svidi, u što sumnjamo da je moguće (ako odete s aerodroma), imate i druge opcije uz samo malo truda.

Sve o Euru 2024. potražite na našem portalu gol.hr

Grad Mercedesa u kojem se nadamo da ćemo Hrvatsku gledati u četvrtfinalu Stuttgart - 1 Stuttgart - 2 Stuttgart - 3 +1 Stuttgart - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju