Rajčica, savršena za ubode insekata
Rajčice su nezamjenjive namirnice za putovanja, lako dostupne u bilo kojem dijelu svijeta. kako biste zaustavili svrab i oticanje, dovoljno je narezati rajčicu i staviti je na mjesto uboda. Ako vam kosa poprimi nijansu zelene nakon kupanja u kloriranoj vodi - samo prelijte umak od rajčice preko nje i lagano se počešljajte. Dodavanje dvije čaše soka od rajčice u toplu kupku pomaže otjerati oporu aromu znojenja, osobito u vrućim uvjetima.

Ocat, protiv opeklina od meduza
Bol koja nastaje kad vas opeče meduza brzo će nestati ako bolno mjesto premažete octom i isperete slanom vodom. Uklonite zaostale pipke na koži morskom školjkom ili kreditnom karticom, i odmah stavite hladne obloge. Nikad ne ispirite s alkoholom i slatkom vodom, samo ćete pogoršati stvari.

Đumbir, lijek za bolno grlo
Bolno grlo je najgori suputnik koji vas može snaći na odmoru. Stavite đumbir u čašu s hladnom vodom kako biste dobili brz i jednostavan lijek za grlobolju. Đumbir isto tako možete iskoristiti kako bi umanjio mučninu i simptome morske bolesti.

Sol, smiruje čir
Znate za one grozne afte koje se znaju pojaviti u usnoj šupljini pa ne možete uživati u ničemu kiselom, ljutom, ili ne daj Bože - alkoholu. Dovoljno je da stavite soli na njih. Jest, malo će zapeći, ali bol će ubrzo prestati, a afte uskoro nestati. Alternativa ovom načinu je da sol otopite u čaši vode, pa ju lagano grgljate u ustima.

Jogurt, obavezni suputnik
On je najbolji i najzdraviji suputnik, antibiotik i podizač imuniteta, pomaže kod proljeva, smanjuje infekcije kod žena. Samo provjerite da sadrži acidofilne kulture.

Cimet, smiruje mučninu i uznemiren želudac
U prirodi ga možete pronaći širom Azije i dalekog istoka, a u supermarketima diljem cijelog svijeta. Cimet ima izrazito antimikrobno djelovanje i brzo smiruje mučninu i nervozan želudac. Dodajte ga juhama ili na kruh, u deserte, čajeve, i - doktor vam neće trebati.

Kava, aromatični repelent
Kako biste otjerali ose, dovoljno je zapaliti koje zrno kave. Samo jedna čajna žličica kave koja se dimi na tanjuru bit će dovoljna da ose drži udaljenima satima. Jeftino, a ako ose ne posustaju - a barem će fino mirisati.

Banane, nemirnome putniku najbolji prijatelj
Kako biste smanjili nervozu uzrokovanu kašnjenjem aviona - pojedite banane. Ovo veselo voće ima samo 105 kalorija i 14 grama šećera koji vam blago povećaju razinu šećera u krvi čime ćete natjerati mozak da proizvede smirujući hormon serotonin.

Avokado, štiti od sunca
U slučaju nužde razrežite avokado. Ovo uljem i nutrijentima bogato voće brzo prodire u kožu čime ju opušta i omekšava. Čak i ako se sunce skriva iza oblaka ili ste već koristili kremu s visokim faktorom, upotrijebite ovu voćku kako biste hidratizirali kožu.

Kola, jednom kad vas ugrizu...
Ne, neće vas spasiti od Drakulina ugriza u Transilvaniji, ali će vam pomoći kod ugriza osa. Doslovno će izvuću svu bol. No nemojte kolu koristiti kod uboda pčela jer neće imati učinka.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju