Proljeće je u punom zamahu, što znači kako ćemo narednih mjeseci odlaziti na odmor sve češće i češće. Dio nas će se odlučiti i na neka daleka odredišta, a s obzirom da se na njih ide avionom, prijeći ćemo nekoliko vremenskih zona. I tu jasno, dolazi do jet laga.

Stvar je sljedeća: Kad se tokom leta prođe nekoliko vremenskih zona, naše tijelo nije u mogućnosti odmah se prilagoditi na promjenu vremena. Putnik se osjeća iscrpljeno, smanjenih sposobnosti a ima i problema sa spavanjem.

Mnogi ovo nazivaju i bolešću, ali to nije točno. Radi se samo o trenutnom stanju organizma, s obzirom da su čovjeku nakon dugih putovanja potrebna tri dana kako bi se vratio u uobičajeni ritam spavanja. Pojedini znanstvenici čak i mijenjanje sata s ljetnog na zimsko vrijeme smatraju blažim oblikom jet laga, ali ako pitate nas, to je već pretjerivanje.


Jet lag se ne javlja kod svih osoba, ali je prisutan kod većine koja putuje kroz tri vremenske zone. Može utjecati na pojedince do te mjere da čovjek dobije gripu ili želučane smetnje.

Postoje i neki savjeti za ublažavanje jet laga - na početku puta sat se namjesti na vrijeme u zemlji u koju putujemo, kako bismo se psihički naviknuli na ritam nove vremenske zone. Također, tokom leta potrebno je unijeti što više vode u organizam, a po dolasku u novu vremensku zonu, što više vremena provedite van kuće.

Dakle, kad ste sletjeli, dočekali kufere i smjestili se u hotelu - a vi odmah u provod! Ovo je jedan od najboljih savjeta koje smo ikad čuli - život je stvoren za tulumarenje i putovanja!
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju