Iako nije glavni, Marakeš je vrlo vjerojatno najpoznatiji grad u svojoj zemlji. Posljednjih godina prilično ga posjećuju i turisti, pa ako ste i vi među onima koji bis nekad htjeli posjetiti taj afrički velegrad, donosimo vam neke savjete s britanskog Guardiana

Oaza usred grada: Tajni vrt

Izvanredni novoobnovljeni vrt Le Jardin Secret bio je mjesto jednog od najvećih rijada u medini, koji je pripadao kancelaru sultana Moulaya Abd al-Hafida, posljednjeg sultana Maroka prije francuskog protektorata. No do 1934. propao je. Ponovno je otvoren 2016. s vrtovima koje je dizajnirao britanski krajobrazni arhitekt Tom Stuart-Smith. Podijeljen na egzotični vrt i islamski vrt (postavljen prema strogim geometrijskim pravilima), to je mjesto uzvišene ljepote i mira. Uživajte u pogledu s elegantne krovne terase, uz čaj od mente i jedan od njihovih ukusnih domaćih kolača.

Marakeš - 1 Marakeš - 1 (Foto: Getty Images)

Uživanje u koktelima: Cafe Arabe

Nema boljeg mjesta za zadržavanje uz aperitiv nego na prostranoj terasi Cafea Arabe, univerzalno omiljenog krovnog bara u Marakešu. Ima sve: ohlađeno vino, ambijentalni soundtrack, udobne sofe i obilje hlada. U vrućini dana jednostavno se smjestite ispod fine maglice njihovih prskalica sa smrznutom margaritom u ruci i uživajte u pogledu na život koji se događa ispod vas.

Za upoznavanje prošlosti: Muzej Maison de la Photographie

Prostire se na tri kata sadske gradske kuće iz 17. stoljeća, a muzej Maison de la Photographie čuva arhivu tisuća originalnih fotografija snimljenih u Maroku između 1879. i 1960. Bilo kako bilo, zaljubljenici u fotografiju, ali i u povijest – uživat će.

Marakeš - 2 Marakeš - 2 (Foto: Getty Images)

Glamur: Muzej Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent posjetio je Marakeš 1966. i Crveni grad je nedvojbeno utjecao na njegov dizajn sljedećih 40 godina. Muzej Yves St Laurent ima stalni postav izloženih couture kolekcija, uključujući njegov kultni smoking Le Smoking, haljinu Mondrian i safari-jaknu. Uz to, u muzeju se nalaze i radovi marokanskih umjetnika i dizajnera u usponu. Međutim, zgrada je ta koja je ovdje prava zvijezda. Studio KO dizajnirao je prekrasan niski zaobljen spomenik Saint Laurentu u različitim nijansama ružičaste boje – koji bi nedvojbeno inspirirao i samog dizajnera.

Fina hrana: Le trou au Mur

Smješten u malom rijadu u najstarijem dijelu medine, restoran Le Trou au Mur malo je izvan utabane staze. Skriven iza drevnih vrata u zidu pored kojih biste lako mogli proći, još je blistaviji kada ga pronađete. Taj dragulj s elegantnim podnim pločicama i upečatljivom jednobojnom unutrašnjosti odaje dojam najbolje čuvane tajne. Ukusni jelovnik miješa marokanske i europske stilove, poput raviola od bundeve u umaku od vrhnja, kus-kusa i povrća u tempuri s vatrenim umakom od čilija. Istaknuti deserti uključuju sladoled od hibiskusa i čokoladni fondue. Daiquiri s limetom toplo se preporučuje, a obrok od tri slijeda stoji oko 40 eura po glavi.

Opatija Atlantika: Prekrasan grad koji bi svi trebali jednom posjetiti Esauira - 4 Esauira - 2 Esauira - 1 +1 Esauira - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju