Nekad daleka, ali zadnjih godina, zahvaljujući čestim letovima i brojnim akcijama avionskih karata – nikad bliža. Doduše, svi ti putovi vode u Istanbul, a ovaj put ćemo namjerno preskočiti spominjanje najmnogoljudnijeg i najpoznatijeg turskog grada, te se fokusirati na neke druge, manje poznate lokacije, ali također vrijedne posjeta.

Gazientep

Ovaj grad gastronomije, što je titula koju mu je i službeno dodijelio UNESCO, jedna je od najbolje čuvanih tajni Turske. Identitet Gaziantepa izgrađen je na uvjerenju da je zajednički ručak temelj sreće i povezanosti. Stoga, ako ste u gostima i na stol stalno stižu nova jela, shvatite to kao njihov način za izražavanje dobrodošlice. Obavezno probajte Lahmacun (tanko tijesto s mljevenim mesom i povrćem), İcli Kofte (punjene mesne okruglice), yuvalamu (juha od janjetine) te pravi, autohtoni turski kebab. Za desert odaberite baklavu od pistacija, a neka vaš posjet ipak ima i kulturnu notu. Naime, kalorije uspješno možete trošiti učeći o mnogim plemenima koja su ondje živjela od paleolitskog doba, posjetom muzejima Zeugma Mosaic te Arheološkom muzeju.

Bodrum Bodrum (Foto: Getty Images)

Bodrum

Ovaj lučki grad bi se na početku mogao činiti kao mjesto idealno za izležavanje na plaži, ali uz fensi marine za super bogate, tu je i mnoštvo all-inclusive mjesta za obitelji s ograničenim budžetom, kao i popularni klubovi za ljetovanja s ekipom. Kad ovdje jednom stignete, započnite dan tradicionalnim turskim doručkom (masline, feta, jaja, džem, čaj i još mnogo toga) i provedite dan na plaži. Ako uočite prodavača hrane na plaži s kolicima, nemojte propustiti uzeti klip kukuruza ili dagnje punjene rižom. Nakon zalaska sunca, uputite se u marinu Yalikavak na večeru u jedan od restorana, te preskočite desert. Njega pronađite u Bitez Dondurmacisiju, nadaleko poznatom po sladoledima.

Kapadokija

Ako se želite na odmoru osjećati kao u svijetu iz bajke, dobra je ideja zaputiti se u Kapadokiju. Izuzetno slikovita, ovo je regija golemih ravnica, neaktivnih vulkana, surovih planina i ostalih prirodnih ljepota. Ljudi su ovdje živjeli još od brončanog doba, tako da gdje god se okrenete nailazite na očaravajuće artefakte, poput freskama ukrašenih crkava u stijenama, podzemnih gradova, pećinskih kuća i tvrđava. Obavezna mjesta za razgledavanje uključuju bizantski samostan Goreme, bajkovite dimnjake i špiljske crkve u dolini Gulludere, drevni podzemni grad Kaymaklı i stoljetno selo Urgup. Svakako rezervirajte i vožnju balonom za doživljaj Kapadokije iz ptičje perspektive!

Bursa

Samo nekoliko sati vožnje od Istanbula smjestila se Bursa, grad u kojem se nalazi 2500 metara visoka planina Uludag koju građani rado posjećuju tijekom zime. Ljubitelji grčke mitologije mogli bi je znati kao Olimp, planinu na kojoj su živjeli bogovi. Osim 28 kilometara staza s različitih težina za skijaše i snowboardere, Uludag je poznat po svojim mogućnostima za klizanje na ledu i biciklizam na snijegu, velikom izboru hotela, snježnim glazbenim festivalima i obližnjem selu Cumalikızık, koje je pod zaštitom UNESCO – a.

Rize Rize (Foto: Getty Images)

Rize

Ovaj obalni grad uz Crno more poznat je kao mjesto gdje se uzgajaju čaj, lješnjaci i citrusi. Posjetitelje očekuju smaragdnozelene doline, živahni potoci, slikoviti slapovi, pješačke staze i slasne šalice crnog čaja, sve odjednom. Obavezno posjetite farmu čaja dok ste ovdje (možda najbolje „vrt čaja“ Çayeli Haremtepe), svratite do Muzeja čaja Caykur da vidite kako lišće postaje topla šalica i kušajte mıhlamu (kukuruzno brašno sa sirom), karadeniz pidesi (vrsta turske pizze), laz boregi (baklava s kremom) te lokalni kukuruzni kruh. Ostale mogućnosti koje vam se ovdje pružaju uključuju rafting, jahanje, promatranje ptica, kampiranje, paragliding

Nije tako jednostavno kao što se čini: Kako nastaje jedan od najmirisnijih suvenira u Turskoj? Sušenje sapuna u turskom Gaziantepu - 3 Sušenje sapuna u turskom Gaziantepu - 4 Sušenje sapuna u turskom Gaziantepu - 1 +0 Sušenje sapuna u turskom Gaziantepu - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju