Camino de Santiago ili Put sv. Jakova najpoznatiji je hodočasnički put na svijetu, odnosno čitava mreža putova koja vodi do svetišta sv. Jakova u Santiagu de Composteli u Španjolskoj. Prvi je hodočasnik na putu prema novootkrivenom grobu sveca bio kralj Alfonso II., a njegovim su stopama krenuli mnogi nakon što se vijest proširila Europom.

Tijekom stoljeća milijuni su ljudi propješačili do Santiaga de Compostele, a i suvremenih je hodočasnika svake godine sve više. Iako je danas mnogo jednostavnije prijeći ovaj put i zbog bolje opreme i zbog razvijenije infrastrukture, intimni razlozi za poduzimanje ovog pothvata vjerojatno su vrlo slični.

Camino Brač Aktualno Camino Brač: Sto četrdeset kilometara bračke prirode, povijesti i kulture

Oni nisu nužno religiozne naravi i nemaju uvijek velike, zavjetne ciljeve, ali svaki će hodač, kao i nekada, pješačeći uroniti u svoje misli, u ovaj trenutak… i osjetiti unutarnji mir. Zajedništvo, a ponekad i ovisnost o nepoznatim ljudima, ili pak pružanje pomoći neznancu dodat će sasvim novu dimenziju društvenom životu novog hodočasnika.

Duga tradicija šetača u Hrvatskoj

Iz Hrvatske se još u 13. stoljeću kretalo na veliko hodočašće do Santiaga de Compostela. Camino Croatia malo pomalo obnavlja srednjovjekovne hodočasničke rute, a trenutačno je aktivno – odnosno označeno putokazima i opremljeno hodočasničkom infrastrukturom - 5 etapa, dok su druge u razvoju. Aktivne Camino rute u Hrvatskoj možete istražiti ovdje.

Najnovija među njima je Camino Banovina, 76 kilometara duga dionica koja suvremene remete vodi uz nekadašnju granicu carstava, kroz drevne šume, mirna sela i zelene brežuljke. Iskusniji se slažu da je upravo ova dionica idealna za "početnike"na Caminu, a tko želi, može se pridružiti i vođenim turama uz iskusne vodiče koje organizira bratovština sv. Jakova, a ova po Banovini na rasporedu je od 20. do 23. travnja.

Camino/Ilustracija Aktualno Nije najkraći, ali je najljepši: Camino dug 120 kilometara koji će spojiti Dubrovnik s Međugorjem

Četiri su dana i inače preporučeno vrijeme prolaska ove rute koja počinje u Sisku pa nastavlja prema Perinji i Glini, a završava u Topuskom. Gps trag puta možete preuzeti sa službene stranice Camino Hrvatska, a tražite li društvo ili savjet, možete se obratiti u grupe podrške na Facebooku ili Viberu.

Koraci i vino

Camino Banovina neće vam donijeti samo duhovnu okrjepu – za tijelo je tu lokalno "vino tinto", a upoznavanje prirodnih ljepota ovog nepravedno zanemarenog dijela Hrvatske te njegove bogate povijesti i kulturne baštine i smo po sebi može biti razlog za put.

Hrvatsku hodočasničku putovnicu, koju možete koristiti i na ovoj dionici, službeno je ovjerio Hodočasnički ured u Santiagu de Composteli, a kupiti je možete ili unaprijed u službenom webshopu ili u uredu Turističke zajednice grada Petrinje gdje će vam i udariti pečat. Uvjet je da ste barem jedan dan proveli na ruti Camino Banovina.

  Upoznajte dio Istre s najviše crkvi i crkvica kroz video, virtualni vodič i novi Camino Vodnjanština kroz novi video, virtualni vodič i novu Camino rutu - 11 Vodnjanština kroz novi video, virtualni vodič i novu Camino rutu - 10 Vodnjanština kroz novi video, virtualni vodič i novu Camino rutu - 9 +7 Vodnjanština kroz novi video, virtualni vodič i novu Camino rutu - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju