Camden je alternativno, glazbeno i kulturno središte Londona koje pršti bojama i mirisima, a odiše jedinstvenom atmosferom koju su stvorili bunt, slobodni um, kozmopolitski duh, rock and roll i sve ono što je iz njega nastalo. Camden su njegove tržnice, klubovi i pubovi, Camden je punk i goth i futurizam, Camden su skvotovi i grafiti, Camden je kakofonija stilova, boja, mirisa i okusa. Sigurno najbolja ulična hrana u Londonu, engleska, panazijska, japanska, španjolska, grčka, ciparska, karipska, i sigurno najekscentričniji šoping koji ćete iskusiti.

Camden Town - 6 Camden Town - 6 (Foto: Shutterstock)

Do Camden Towna možete stići podzemnom željeznicom Northern line koja staje na stanicama Camden Town, Mornington Crescent i Chalk Farm, nadzemnom linijom (do stanice Kentish Town West ili Camden Road) ili nekim od brojnih autobusa koji dolaze izravno u Camden Town iz glavnih prometnih čvorišta kao što su Euston Station, Warren Street, Charing Cross ili Paddington Station.

Kako god da dolazite, ljudi s kojima dijelite prijevozno sredstvo na putu prema Camdenu jednostavno će postajati sve manje uniformirani, sve šareniji i sve otkačeniji kako se približavate.

A kada izađete na stanici Camden Town dočekat će vas kvart koji titra od života, punkeri, turisti, beskućnici i zanesenjaci, trgovine s goth i punk odjećom i modnim dodacima u viktorijanskom stilu, saloni za tetoviranje i piercing, šarene skulpture na pročeljima zgrada, glasna mješavina ritmova i milijardu predmeta od čipke, na remenčiće, s nitnama i šiljcima, odjeća od lateksa i PVC, lanci, korzeti, čizme, vinili i rave futurizam Cyberdoga.

Tek jedna od industrijskih četvrti

Iako je krajem 18. stoljeća bio zamišljen kao stambena četvrt, i izvorno dio dvorca Kentish Town, Camden Town postao je važnim industrijskih gradom zahvaljujući svome položaju uz željezničku stanicu Kings Cross i kanal Regent’s. U gradu su bile i brojne destilerije, pa je u 19. stoljeću Camden je bio najpoznatiji po proizvodnji jednog od najboljih džinova na svijetu. Do šezdesetih godina dvadesetog stoljeća bio je tek jedna od londonskih mračnih radničkih četvrti u koje je bilo bolje ne zalutati.

... a onda je došao punk 

A tada se dogodila kontrakulturna revolucija i Camden je postao sinonim za novu glazbu, nove ideje, bunt protiv socijalne nepravde i otpor režimu, utočište svima koji su bili izvan mainstreama u glazbi, kulturi i politici. Prostor za koncerte u napuštenim industrijskim salama i jeftini pubovi bili su dovoljno da privuku publiku, a onda se u nekadašnjem skladištu za lokomotive pa destileriji džina otvorio kultni klub Roundhouse i počeo se pisati važan dio povijesti alternativne glazbe.

Godine 1966. u Roundhouseu su Pink Floyd imali debitantski nastup, ovdje su svirali The Doors, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Led Zepplin… a i do danas je svatko tko nešto znači u svijetu rocka, punka i psihodelije, uključujući, Madness, Amy Winehouse i Van Morrisona, ovdje nastupio.

Datum koji je vjerojatno odredio razvoj i kluba i Camdena je 4. srpnja 1976. kada su nastupili Ramonesi, samo tri mjeseca nakon što su izdali album Blitzkrieg Pop. Camden je postao službena meka punka.

Pa ako New York i je mjesto na kojemu se rodio punk, u Camdenu je sigurno nastao punk kao pokret, kao kultura i način života. Krajem 1976. The Clash su u Camdenu snimili naslovnicu svog prvog albuma, objavljenog u travnju 1977., a fotografija je već tada postala planetarno popularna.

Zahvaljujući punku i koncertima, čitava četvrt je oživjela, a na obližnjem Camden Marketu pojavili su se i prvi štandovi s memorabilijama bendova koji su tada nosili snagu društvenih pokreta. Malo pomalo, čitave tržnice i ulice Camdena preplavile su prodavaonice vinila, alternativna kultura izbijala je iz svake zgrade, sve je postajalo šarenije, nekonvencionalna umjetnost izbacila je dosadu i počelo se pokazivati današnje lice ove četvrti s nevjerojatno pozitivnom atmosferom, kutka gdje je svatko dobrodošao i gdje se cijene različitost i prijateljstvo.

Anarhističku prošlost Camden s ponosom čuva, a brojni turisti, glazbenici i zaljubljenici u glazbu, umjetnici i alternativci dolaze kako bi osjetili daj jedinstveni duh otpora i nonkonformizma.

Šoping, ali kakav

Camden je danas poznat po svojim tržnicama. Camden Market, najveća, izgleda kao beskrajni niz čajana, neobičnih kafića i mora originalnih trgovina, pa je teško zamisliti na je ovdje nekada bilo tek 16 trgovina s antikvitetima, rukotvorinama i nakitom.

Camden Lock Market ima sve, senzacionalnu odjeću kakva se ne može kupiti nigdje drugdje na svijetu, štandove s odličnom hranom, umjetnička djela, suvenire i modne dodatke.

Tržnica Stables, nekadašnja konjušnica, smatra se najboemskijom tržnicom u Camdenu i ovdje također možete pronaći vintage odjeću, retro namještaj i najrazličitije rukotvorine. Retro kozmetičari i frizeri i originalne dizajnerske trgovine tu se nalaze vrata do vrata.

Na Buck Street Marketu u ulici Camden High Street također ćete pronaći odjeću svih stilova i oblika, kao i ručno izrađeni nakit.

Inverness Street Market, zapadno od podzemne stanice Camden Town, nije velika ali uz brojne posebne trgovine, tu se nalazi bezbroj barova i restorana. Popularna među lokalcima jer ovdje doista možete kupiti i voće i povrće.

Camden High Street nije tržnica, ali je dio ulice koji vrvi od nezavisnih, "drugačijih“ trgovina, pubova i restorana. Mnogi imaju zanimljive dizajne i logotipe na pročeljima ili su ukrasili ulicu pravim skulpturama, ma se obavezno ovuda morate jako sporo prošetati da vam nešto ne promakne i obaveznao se morate fotkati.

Najbolja hrana s nogu u čitavom Londonu

Naravno, u Camdenu ima i mnogo fantastilnih pubova: Hawley Arms, The Lock, Elephant’s Head, Good Mixeru, The Devonshire Arms i Spread Eagle samo su neki od njih.

Mirisi hrane iz čitavoga svijeta pratit će vas od jutra do mraka u obilasku Camdena. Spomenuti Roundhouse ima izvrstan meni, u Truffleseccu probajte talijanske poslastice, a ukusnu indijsku kuhinju u Masala Zone ili južnoafrička jela u restoranu Shaka Zulu. Ne propustite ni street-food zalogaje na raznim tržnicama, sigurno su među boljima u čitavome gradu.

Dan će vam vjerojatno biti prekatak jer na svakom koraku i iza svakog ugla Camden će vas nečime oduševiti. Neovisni duh Camden Towna izbija iz svake njegove pore, i nalazi se u svim zvukovima, mirisima i slikama koji će vas pratiti u obilasku ove četvrti.

Umjetnici, dizajneri, glazbenici i zanesenjaci svake vrste i njegova anarhična povijest čine Camden gradom u gradu i alternativnim centrom čitavog svijeta… Fantastična hrana s nogu i šoping kakav ne možete obaviti nigdje drugdje na svijetu samo su zabavni "plus".

Miran kutak u centru Bruxellesa: Jedinstvena četvrt u kojoj ćete "pobjeći" od hordi turista Sablon - 1 Sablon - 2 Sablon - 5 +3 Sablon - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju