Najviša primorska planina u Hrvatskoj, a prema mišljenju mnogih – i najljepša, čuva brojna mjesta koja vrijedi istražiti. Upravo to ovih dana čini i fotograf Romeo Ibrišević, koji je nakon avanture do Vrata Biokova, svratio i do sela Kotišina, koje se ugnijezdilo ispod Biokova.

Iznad sela Romeo Ibrišević namirisao je botanički vrt zbog kojeg je i šarmantno mjestašce ucrtano na kartama ljubitelja prirode. Osim bilja, ondje ćete pronaći i ponešto arhitekture - crkvicu i kaštel, a oči možete odmoriti i na vodopadu koji hipnotizira svojom ljepotom. U osobnoj iskaznici Botaničkog vrta Kotišina piše da se nalazi na nadmorskoj visini od 350 do 500 metara i sastavni je dio Parka prirode Biokovo. Utemeljio ga je Jure Radić, franjevac i znanstvenik, kako bi potaknuo istraživanje raznolikih vrsta, njihove zaštite i očuvanja te popularizacije i upoznavanja biljnog svijeta planine Biokovo.

Što vidjeti u Kotišini?

"Ovo nije botanički vrt u klasičnom smislu, gdje se svaka biljka unosi prema određenim pravilima, već je zamišljen kao 'ograđeni dio prirode' u kojem će se zadržati prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom. Na relativno maloj površini od 16,5 hektara nalaze se vrlo raznolika staništa kao što su kamenjare, točila, vrletne stijene, obradive površine te kanjon Proslap s istoimenim slapom, koji je veći dio godine suh, a oživi samo za vrijeme jakih kiša", doznajemo na službenim stranicama Parka prirode Biokovo.

Najbolje vrijeme za izlet u botanički vrt

Odvede li vas znatiželja u mirisni kutak na obronke Biokova, susrest ćete nekoliko stotina vrsta samoniklog bilja. U proljeće s kamenjara svojim cvjetovima pozornost plijeni jadranska perunika, a u ranu jesen pojavi se i napuljska ciklama.

U proljeće i rano ljeto vrt je najraskošniji i obiluje cvjetnim šarenilom, dok se u ostalo doba godine u njemu uvijek može pronaći pokoji samozatajni cvijet. Osim pješačkih staza začinjenih edukativnim pločama, zanimanje budi i Spomen-dom Marin Kovačević u selu Kotišini. Prezentacijski centar Parka prirode Biokovo ljeti je otvoren za posjetitelje, a ostalih mjeseci posjećuje se po dogovoru.

Jad i tuga: Nekoć glasovito lječilište zbog kojeg je u Hrvatsku dolazila cijela Jugoslavija danas je teško prepoznati Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 18 Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 17 Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 16 +15 Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 15

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju