U ovo doba, bez brojnih posjetitelja Biokovo je osobito mirno. Park prirode je zatvoren, Vidikovac Nebeska šetnica - Skywalk Biokovo spava zimski san, ali zaljubljenici u prirodu za lijepog vremena istražuju planinarske staze koje vode sa primorske i zagorske strane od podnožja do biokovskih vrhova.

Najviša primorska planina u Hrvatskoj, a prema mišljenju mnogih – i najljepša, krije brojne tajne, zanimljivosti, endemsku floru i faunu, kao i mjesta na kojima možete zastati, uživati u pogledu ili istražiti tradicionalnu kuhinju. Uz prastare šume te 1500 vrsta biljaka, na stazama veličanstvene planine možete sresti divokozu ili znatiželjnog muflona, kao i vidjeti i magarce te poludivlje konje kako se šepure i zastanu u nadi za kakvom poslasticom.

Napoleonova cesta

Na desetak minuta vožnje Brela naići ćete na cestu koja jednako oduševljava iskusne planinare kao i one koji vole lagano šetati prirodom, diviti se njezinim ljepotama. Francuska, ili Napoleonova cesta gradila se prije više od dva stoljeća kako bi se blagim nagibom omogućio prolazak konjima i kolima. Osim nestvarno lijepog pogleda koji znaju pucati sve do Italije, znatiželju privlače i redci na poučnim pločama i putokazi što odgovaraju na pitanja o prošlosti tog kraja, pokazuju kuda sve možemo ići odlučimo li se na dulju turu. Najbolje vrijeme za izlet tom predivnom stranom Biokova jest onda kad se sunce ulijeni, prije ili pak poslije udarnih ljetnih mjeseci. Tada šetnja s pogledom na nestvarno lijepo more ima posebnu čar.

Od Alana do Jablanca - 9 Putovanja Noćenje ispod 15 eura: Planinarska kuća na Jadranu svega nekoliko minuta od mora

Vrata Biokova 

Našeg suradnika Romea Ibriševića znatiželja je nakon Dječjeg sela u Promajni odvela do Makarske i Biokova, gdje je popričao s obitelji Prgomet, vlasnicima restorana i kuće za odmor Vrata Biokova koji trenutno imaju pune ruke posla kako bi za koji mjesec svojim gostima ponudili još ljepši smještaj...

Bliže Makarskoj, od glavnog cestovnog ulaza u Park prirode Biokovo vodi cesta kojom ćete doći do Vrata Biokova, oazu za odmor i dobar zalogaj. Kuća seoskog turizma idilična je kamena kuća pored koje slobodno šeću konji, krave i magarci, a s 900 metara nadmorske visine pruža se veličanstven pogled na Jadran dok Biokovo čuva leđa.

Što jesti i piti?

U ponudi su domaća i zdrava hrana pripremljena na dalmatinski način: biokovski pršut i sir, domaća peka (janjetina, teletina, piletina i hobotnica), specijaliteti s gradela, đuveđ, biokovski lonac… Na odlasku kući možete ponijeti i jestive – ili pitke suvenire poput domaćeg biljnog čaja, meda ili ljekovite travarice.

Prošle su godine otkako je Stipe Prgomet sa svojom obitelji došao ondje na Biokovo, jedinim planinskim putem od Makarske do Vrgorca. Njegovi su sinovi u međuvremenu nastavili njegovim stopama. Danas je gazda Elvis Prgomet koji je dodatno proširio ponudu: uz restoran, ranč i eko-etno kuću, danas ovdje možete pronaći i luksuznu kuću za odmor Chalet Vrata Biokovo. Priznanje za eko-smještaj pokazuje sertifikat Dalmatia Green, usmjeren zaštiti okoliša i promociji turizma u skladu s prirodom i lokalnom zajednicom.

Prema Vratima Biokova, koja su zatvorena do prvog travnja znatiželja je odvela i fotografa Romea Ibriševića koji je doznao nešto više o budućim planovima obitelji Prgomet, a njegove fotografije pogledajte u našoj galeriji. Kuća za odmor se trenutno preuređuj i za koji mjesec će osvanuti u novom ruhu, a dvije sobe primat će četiri ili pet gostiju.

Jadran Kapović, gorski spasioc Zanimljivosti Spremni za planinu: Sedam trikova gorskog spasioca uz koje ćemo lakše preživjeti ako se izgubimo

Put do vrha 

Pored restorana nalazi se prekrasan vidikovac s ostacima nekadašnjeg stočarskog naselja. Stari stanovi, pa čak i prapovijesni ostaci mogu se vidjeti duž staze, a ako ste ljubitelj planinarenja i šetnji prirodom možete krenuti i do najvišeg vrha Biokova, Sv. Jure. Sa 1 762 metra nadmorske visine pruža se spektakularan pogled na Zagoru i otoke, a za lijepog vremena možete vidjeti i planine BiH i Italije.

Koliba u kojoj bi si svi ljubitelji planina barem jednom trebali priuštiti noćenje Gandegghutte - 1 Gandegghutte - 2 Gandegghutte - 4 +0 Gangegghutte

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju