Tko tek planira godišnji, a želi malo okusiti prelazak granice nakon dugo vremena, evo jedne savršene ideje. Zaputite se na daleki jug, u susjednu Crnu Goru, gdje vas na moru čeka grad Ulcinj.

Stari grad Ulcinj okružuju masovni i moćni bedemi koji nas na trenutke podsjećaju na Dubrovnik. Nalazi se na dijelu kopna koji je isturen prema moru, na visokom kamenitom ritu, pa ga je lako spaziti izdaleka.

Jedna je od najstarijih urbanih kompleksa na Jadranu – njegove temelje polegli su još Iliri i Grci prije 2500 godina. Za očekivati je bilo da su njegove zidine često stradavale u ratovima i nepogodama, no brzo su iznova podizane pa je njegova ljepota očuvana do današnjih dana.

Jedini koji nisu bili oduševljeni ljepotama Ulcinja vjerojatno su bili robovi koji su ovdje prodavani na tržnici roblja u 17. stoljeću. Većina ih je podrijetlom bila iz Dalmacije i Italije, a bili su žrtve gusara koji bi ih najprije opljačkali, a potom zarobili kao taoce dok ne dobiju otkupninu. Tako da nisu bili robovi prisiljeni na rad, već čekanje. Zanimljivo je da i danas u Ulcinju živi mala zajednica potomaka bivših robova.

A još je zanimljivija priča o jednom zarobljeniku kojeg su gusari dovukli među zidine grada. Bio je to glavom i bradom slavni budući pisac i kreator Don Quijotea – Miguel de Cervantes. Kada je pušten iz zarobljeništva, sa sobom je poveo i domaću curu u koju se zaljubio. Hm, čitanje Don Quijotea odjednom poprima nove dimenzije…

Sadržaja dovoljno da popunite cijeli godišnji odmor

Nekad su u njega stanovnici ulazili kroz tzv. Kapije tvrđave, a danas je ova kapija otvorena svima. Unutar zidina smješteni su Arheološki i Etnografski muzej te umjetnička galerija koja se nalazi u samoj kuli Balšić. Nazvana je po bogatoj dinastiji koja je vladala gradom u 14. i 15. stoljeću.

Male, uske i vijugave uličice savršena su kulisa za fotografije, uživanje na stubama, osvježenje na izvorima pitke vode (ovdje je kroz povijest bio jak kult vode, pa su podizane i brojne česme i fontane)… A kada poželite predah od razgledavanja, u blizini tvrđave nalazi se mala gradska plaža.

Lokaciju grada Ulcinja je lako zapamtiti. Smjestio se na samom jugu države – baš kao i dubrovačke zidine kod nas. Iako se čini daleko, ovaj dio Crne Gore iskupit će vam se za benzin mnoštvom sadržaja. Tu je smješteno i Skadarsko jezero, od obližnjih gradova tu su Budva i Bar, a s albanske strane granice prekrasan zaštićeni krajolik Velipoja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju