Proljeće stiže i mnogi od nas već trljaju ručice i smišljaju gdje ćemo prvo „zapaliti“ biciklom pod suncem. Bilo da planirate dugačku biciklističku turu ili ćete negdje (uspjeti) otputovati, dobro je znati lijepe biciklističke staze u Europi.

Jedna od njih je belgijska staza pod imenom „Cycling through the trees“ ili bicikliranje kroz drveće, u blizini belgijsko-nizozemske granice. Upravo je onakva kakvo joj je i ime. Prolazeći kroz nju prolazite između krošnji drveća.

Riječ je o biciklističkoj stazi koja u jednom dijelu šume počinje uspon do 10 metara visine kako bi baš tu napravila dva puna „prstena“ prije nego se opet spusti na zemlju. Pritom se oslanja na stubove nalik stablima koji ju drže, te tvore njen prirodi izgled. To znači da kroz 700 metara imate priliku biciklirati između krošnji drveća, u visini s njima.

Iako joj je bicikl u nazivu, ona ne služi isključivo biciklistima. Dobrodošli su i oni koji se žele prošetati ili obaviti svoj trening trčanja. Na početku parka nalazi se besplatan parking, a ukoliko nemate vlastiti bicikl možete ga, naravno, iznajmiti ovdje.

Šuma u kojoj se staza nalazi zove se Bosland. Nekad je njeno drveće korišteno za potrebe obližnjeg rudnika, no otkako je industrija ovdje zamrla, cijelo područje nekako je utihnulo.

Tek posljednjih desetljeća pejsažni arhitekti bacili su se na posao kako bi pažljivom sadnjom i brigom za drveće napravili ugodan, zdrav i izbalansiran prostor za ljude u prirodi.

Staza je otvorena 2009. godine, a cijeli projekt proteže se na 5000 metara kvadratnih. Pritom uključuje i paviljone za odmor i druženje. Nit vodilja prilikom projektiranja ovog „kruga života“ bila je poštivanje prirode i biljnog i životinjskog svijeta. Dobra vijest je da ovo nije ni prvi, a ni zadnji takav projekt.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju