Dobro vino je Talijanima jedna od najvažnijih stvari, a od sjevera do juga države, postoji mali milijun autohtonih sorti. Stoga su se Talijani dosjetili zgodne ideje da svake godine jednom gradu dodjele titulu „Citta del Vino“, odnosno imenuju ga – vinskim gradom.

Odluku je donijela nacionalna udruga „Citta del Vino“, koja okuplja razne gradove i mjesta diljem talijanskih regija sa ciljem promoviranja i zaštite kvalitete talijanskog vina i mjesta iz kojeg potječe. Udruga je odlučila laskavu titulu prvi put dodijeliti ove godine za 2021., a selo Barolo proglašeno je pobjednikom.

Barolo se nalazi u pijemontskoj provinciji Cuneo i iako ne broji više od sedam stotina stanovnika, rodno je ime istoimenog barolskog crnog vina. Geografski, Barolo ima mjesto na koje bi mnogi bili ljubomorni, s obzirom da se nalazi usred brda Langhe, koje se od 2014. nalazi na popisu UNESCO-ove svjetske baštine.

Kako bi osvojio titulu, Barolo je morao pobijediti šest drugih gradova, prezentiravši bogat kalendar događanja za iduću godinu. „Ova je godina bila vrlo teška i vjerujemo kako ova kampanja donosi nadu i nove početke“ – izjavila je Renata Bianco, načelnica Barola.

Opća tema bit će putovanje kroz vrijeme, objašnjava Tiziano Gaia, član zaklade Barolo & Castle. Detaljno je obrazložio kako će se sve inicijative i događaji vrtjeti oko ideje ponovnog otkrivanja proslava kakve su bile nekad, laganih prolazaka kroz godišnja doba, ali i sjećanje na sve one koji su pridonijeli barolskoj vinskoj kulturi.

Na taj način, promicati će se vinska kultura i vinski turizam, ali i istaknuti vrijednosti održivosti i ekološke svijesti koje su dugoročno korisne. U svakom slučaju, ideja zvuči sjajna, a mi se nadamo kako će se dogodine početi lakše putovati, pa da nas put odvede u – Barolo!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju