Bakar je na prijelazu s 18. na 19. stoljeće bio najveći hrvatski grad po broju stanovnika, a oživljavanje njegove slavne, mnogima još uvijek nepoznate, prošlosti turistički je probudilo taj prekrasni kvarnerski gradić. I tradicionalna ljetna manifestacija pod nazivom Margaretino leto od 29. 6. do 27. 7. bit će u znaku obilježavanja nekih od najslavnijih trenutaka bakarske povijesti koji će, u kombinaciji s odličnom zabavom za sve generacije, bit dobar povod za dolazak u Bakar!

240 godina povelje Marije Terezije

Zvuci barokne glazbe odjekivat će ulicama Bakra, 29. 6, na otvorenju Magaretina leta, kada ćete moći prošetati kroz povijest s Marijom Terezijom, koja mu je prije 240 godina dodijelila status slobodnog kraljevskog grada. Ovogodišnja Šetnja kroz povijest bit će u duhu vremena kojim je vladala ova fascinantna vladarica, a sve o njezinu dubokom tragu u povijesti Bakra saznat ćete u interpretacijskoj turi vodičkinje Marjete Trkman Kravar, dok ćete repliku same povelju moći razgledati u samom centru Bakra. U vrijeme baroka bit će moguće otputovati i posjetom baroknom dvorcu koji će na trgu Vrata postaviti gosti iz Slovenije, grof i grofica od Štatenberga, slikanjem uz raskošnu kočiju iz toga doba koja će voziti gradom te kušanjem baroknih specijaliteta. Raskošnu i razigranu živopisnost baroka upotpunit će koncert Damira Kedže u romantičnoj atmosferi bakarskog Frankopanskog kaštela.

Bakar - 1 Bakar - 1 (Foto: Promo)

Jedrenjaci, topovi i vatromet u čast pobjede nad Mlečanima

Pomorska bitka nezaobilazna je bakarska manifestacija kojom se slavi zadnji, bezuspješni napad Mlečana na Bakar i zbog koje gotovo 15.000 ljudi svake godine polovicom srpnja posjeti ovaj grad. Posjetite ga i vi 13. 7. na jubilarnoj Pomorskoj bitki zbog koje će, po deseti put, noćni mir Bakarskog zaljeva poremetiti pramci "mletačkih jedrenjaka" prikradajući se njegovoj obali na kojoj će ih čekati vatrena bakarska "dobrodošlica" - brojni topovi i kubure Gradske straže Bakar i povijesnih postrojbi Hrvatske vojske iz čitave Hrvatske. Uspješnu obranu grada Bakrani i njihovi gosti proslavit će spektakularnim vatrometom zbog kojeg će Bakar opet zasjati davnim, slavnim sjajem nepravedno ugašenim industrijalizacijom. Na odličnu zabavu mogu računati i djeca jer će za njih biti organiziran poseban program pod nazivom Mala pomorska bitka pod sponzorstvom INA-e s mnoštvom sadržaja i mogućnošću posjeta brodu Hrvatske ratne mornarice!

Stoljeće izvrsnosti bakarskog baškota

Margaretin sajam u sklopu Pomorske bitke odlična je prilika za kušanje brojnih delicija lokalnih proizvođača, tradicijskih jela spravljenih rukama lokalnih ugostitelja koja vas čekaju na svakom uglu, ali i suvenira Grada Bakra - bakarskog baškota ovjenčanog zlatnom medaljom za kvalitetu 1919. u Parizu. Plaketu koja svjedoči o tom važnom priznanju pronaći ćete na zidu pekarnice u kojoj nastaju baškoti, legendarne Baškotarne. Njezini zaposlenici rado će s vama podijeliti priču o ovom, dvaput pečenom, okruglom krušnom pecivu velikog značenja za bakarske pomorce po kojima je Bakar nadaleko poznat. Zbog svoje suhoće baškot je mogao potrajati i više od šest mjeseci te je bio vrlo pogodan za prehranu na dugim plovidbama. Nosio se umjesto kruha na duža ribolovna putovanja, a tradicionalno se umakao u crno vino, čaj ili bijelu kavu, a vi ga možete umočiti u Bakarsku vodicu - još jedan simbol Grada Bakra!

Turska kuća Turska kuća (Foto: Promo)

170 pomorske škole Bakar, osnovane 66 godina prije londonske

Pomorska bitka jedan je od najvažnijih događanja u životu grada, no posjet Bakru u ljetnim mjesecima dovest će vas do još jedne, izuzetno važne "pomorske priče" koja zrcali nedovoljno oživljenu osobitost Bakra. U svojim slavnim danima Bakar je bio grad pomoraca koji su plovili svjetskim morima. Najvažniji trenutak za razvoj pomorstva svakako je bio osnutak Pomorske škole Bakar, koja je započela s radom davne 1849. godine, čak 66 godina prije osnutka londonske! Pomorska škola Bakar najstarija je strukovna škola u Hrvatskoj, a krasi je i fascinantan podatak da je imala prvi školski brod trgovačke mornarice Margitu ne samo na Jadranu već i na Sredozemlju! Ove godine proslavila je još jednu obljetnicu, neprekinutih 25 godina međunarodne regate pomorskih učilišta u mornarskom veslanju. U Pomorskoj školi Bakar kao profesor radio je i veliki Andrija Mohorovičić, znanstvenik svjetskoga glasa koji u Bakru prvi put dolazi u neposredan dodir s meteorologijom, što je rezultiralo time da je 1887. u Bakru osnovao meteorološku postaju. U školi postoji memorijalna učionica posvećena ovom velikanu, a u interijeru škole čuvaju se vrijedni predmeti vezani uz pomorstvo, kao i jedna emotivna posveta - veslo oslikano rukom našeg umjetnika Voje Radoičića.

Uspjeh unatoč industrijskoj stigmi

Turistička zajednica Grada Bakra počela je s radom 2009. godine, punih 15 godina nakon zatvaranja Koksare, simbola bakarske industrijske prošlosti i glavnog razloga zbog kojeg su Bakar u širokom luku zaobilazili i putnici namjernici i svi kvarnerski gosti. Iako opterećena utegom industrijske prošlosti i potpunom izolacijom na turistički razvijenom Kvarneru, Turistička zajednica Grada Bakra upornim je i promišljenim desetogodišnjim trudom uspjela postići ono što su mnogi smatrali nemogućim - pretvoriti Bakar u poželjno izletničko odredište unatoč brojnim, još uvijek aktualnim, nedostacima. Kvalitetna ponuda privatnog smještaja, Margaretino leto prepuno događanja, Tuna fest i razgledi grada za organizirane grupe uz doček bakarskih udruga; Gradske straže Bakar, Težakinja i težaka z Praputnjaka, Bakarske gospode i kapetana, zatim razgled starog grada u kojem su najvažniji Frankopanski kaštel, Turska i Rimska kuća te crkva sv. Andrije ap. s katakombama, Hreljinska Gradina, jezero koje nastaje i nestaje u Ponikvama te Bakarske prezidi na kojima nastaje Bakarska vodica - samo su neki od razloga zbog kojih je dobra ideja već ovoga ljeta svratiti u Bakar!

Detaljan program Margaretina leta i turistički ponudu TZ Grada Bakra pronađite na stranicama:
www.tz-bakar.hr.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju