Dok koronavirus jenjava i granice se otvaraju, jedan od motiva za putovanje u određenu zemlju, LGBTQ+ putnici će potražiti i u pravima ili preprekama s kojima bi se mogli suočiti na određenim destinacijama.
Iako se stavovi općenito kreću u pozitivnom smjeru, prihvaćanje, tolerancija i zaštita LGBTQ+ zajednice nisu ujednačeni u cijeloj Europi. Čak i unutar Europske unije postoje neke zemlje koje su sigurnije za članove queer zajednice od drugih.

Prema ovogodišnjem izvješću međunarodne udruge Rainbow Europe sve veći broj zemalja donosi zakone o većim pravima, slobodama i zaštiti LGBTQ+ zajednice. Od 2009. godine Rainbow Europe rangirala je 49 europskih zemalja na ljestvici od nula do 100 na temelju njihovog zakonodavstva i politike prema LGBTQ+ osobama.
Kriteriji koji se pritom uzimaju u obzir su jednakost i nediskriminacija, zločini i govor mržnje, pravno prepoznavanje spola i drugi.

Sedmu godinu zaredom Malta je zauzela prvo mjesto kao europska destinacija s najpovoljnijim LGBTQ+ uvjetima s ocjenom 92 zbog jednakih prava za queer osobe na nacionalnom razini, legaliziranje istospolnih brakova i pozitivnih politika zajedničkog posvojenja, priznavanje rodnog identiteta, antidiskriminacijskih zakona te zaštite od govora mržnje i nasilja.

Druga na listi je Danska koja je skočila za sedam mjesta u odnosu na prošlu godinu i ima 74 boda, a Belgija ima 72, Norveška, Luksemburg i Švedska su na 68 bodova. Slijedi ih Francuska s 64, Crna Gora sa 63 te Portugal i Španjolska sa 62.

S druge strane, Azerbajdžan je posljednji s rezultatom od samo dva boda. Turska ima četiri boda, a slijede je Armenija i Rusija s 8. Bjelorusija ima 12, Poljska i Monako s 13, San Marino, Rumunjska i Bugarska 18 te Ukrajina 19.

Hrvatska ima 45 bodova i nalazi se na 19. mjestu ljestvice, a cijeli popis možete provjeriti ovdje. 
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju