Hladno osvježenje u bazenu pravo je rješenje u vrućim ljetnim mjesecima za one koji još nisu stigli s mora ili su se pak već vratili. Ali, bazeni po pitanju ekologije baš i nisu najučinkovitije osmišljeni, barem ne oni klasični. Potrebno je puno energije za grijanje, puno kemikalija za čišćenje, a količinu vode da i ne spominjemo.

No, postoji rješenje i za to. Još 1980-ih pojavili su se prvi prirodni bazeni u Austriji, a posljednjih godina oni postaju sve veći hit među ekološki svjesnim ljudima. Prirodni bazeni - 4 Prirodni bazeni - 4 (Foto: Getty Images)

Neki izgledom podsjećaju na klasične, a dosta ih izgleda zapravo i kao najobičnija bara. No, ne brinite, takvi su sve samo ne prljavi. Iako se u mnogočemu razlikuju jedan od drugoga, prirodni bazeni ipak imaju nešto zajedničko: proces čišćenja.

U ovakvim bazenima nećete osjetiti smrad klora ili drugih kemikalija. One su zamijenjene "regenerativnim zonama" koje omogućavaju bazenima da se očiste sami.

Voda iz bazena cirkulira u zonu gdje su posađene biljke čija je svrha da podižu razinu kisika u vodi, filtriraju ju, a u tome pomaže i strateški postavljeno kamenje i šljunak. Prirodni bazeni - 5 Prirodni bazeni - 5 (Foto: Getty Images)

Upravo zbog bilja koje raste oko bazena, često podsjećaju na bare, a ni boja im nije nebesko plava kao na većini bazena na koje smo navikli.

Osim što su bolji za vaše zdravlje i okoliš, ako se odlučite na ugradnju bazena, prirodni bazeni zahtjevaju i puno manje održavanja od klasičnih, a i dugoročno su jeftiniji jer ne treba trošiti na sredstva za čišćenje.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju