Studija objavljena u časopisu Journal of Consumer Research pokazala je da se meso smatra najmuževnijom namirnicom. Štoviše, na ljestvici pet najmuževnijih vrsta hrane našao se srednje sirov odrezak, hamburger, dobro pečeni odrezak, goveđi umak s čilijem te piletina.

Ne čudi stoga što se brojnim veganima prigovara kako 'pravi muškarci ne jedu tofu', te savjetuje da 'budu muškarci i pojedu malo mesa'. Većina ovakvih stereotipa potječe od konzumacije soje u muškaraca, za koju se govori kako potiče stvaranje viška ženskog spolnog hormona estrogena.

'Soja sadrži izoflavone koji su selektivni modulatori receptora estrogena. Suprotno uvriježenom mišljenju izoflavoni nisu isto što i ženski spolni hormon estrogen jer se u stanicama vezuju na drukčiji način od receptora estrogena,' napominje psiholog dr. Casey Taft.

Istraživanja su dokazala da konzumacija soje i izoflavone ne povećava razinu estrogena, ne smanjuje razinu testosterona, ne snižava broj spermija i nema nikakve veze sa stereotipom kako su muškarci vegani 'ženstveniji' od nevegana.

Veganska prehrana prepuna je dvojbi, mitova i stereotipa koje objašnjava novoobjavljena knjiga 'Mama, tata, ja sam vegan: vodič za razumijevanje vegana u obitelji' dr. Caseyja Tafta u izdanju nakladničke kuće Dvostruka duga i udruge Prijatelji životinja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju