Humanitarna utrka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. krenuo je u utrku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no utrku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka, koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava - i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

U utrci oko jarunskog jezera mogu sudjelovati svi zainteresirani građani - trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili hodanjem, a prikupljena sredstva bit će donirana Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja nasljednog raka dojke i jajnika, rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga.

Veleposlanica Kanade Louise LaRocque istaknula je da se utrka "Maraton nade" u svijetu održava po 34. puta, a dosad je prikupljeno više od 600 milijuna dolara koji su uloženi u istraživanje raka u zemljama u kojima se utrka organizira.

U Hrvatskoj je u proteklih 14 godina, zahvaljujući velikom interesu i doprinosu građana i tvrtki-donatora, prikupljeno gotovo pet milijuna kuna, koji su donirani ustanovama što se bave istraživanjem raka i unapređenjem liječenja oboljelih.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju