San Pedro
je ime najvećeg zatvora u bolivijskom gradu La Paz i jednim od najneočekivanijih turističkih atrakcija uopće. Iako je originalno osmišljen i izgrađen za 600 zatvorenika, danas u njemu živi oko 3000 osoba.

U San Pedru ne vrijede pravila kao u većini ostalih zatvora. Zatvorenici imaju posao, unajmljuju ili kupuju svoje ćelije, a često puta žive u njima s vlastitim ženama i djecom. Najčešće za smještaj i hranu zarađuju proizvodeći kokain u velikom zatvorskom laboratoriju, te ga preprodaju posjetiteljima.

Ne čudi što San Pedro nazivaju kokainskim zatvorom. Preprodaja droge stvorila je svojevrsni klasni sustav unutar zatvora. Najveći igrači žive u bogatim dijelovima po imenu Posta, Pinos i Alamos, a ostatak u San Martinu, Prefecturi, Palmaru, Guanayu i Canchi.

Cijena smještaja u najskupljim dijelovima zatvora stoji od 1500 do 1800 bolivijskih bolivijana, odnosno od 1300 do 1500 kuna. Takve ćelije dolaze sa zasebnom kupaonicom, pristupom kuhinji i kabelskoj televiziji. Ostali zatvorenici dijele skučene sobičke s još pet osoba. Zatvorenici kupuju ili unajmljuju svoje ćelije u kojima služe zatvorsku kaznu Zatvorenici kupuju ili unajmljuju svoje ćelije u kojima služe zatvorsku kaznu (Foto: Profimedia.hr)
U sklopu zatvora nalaze se trgovine, kantine i restorani koje su u vlasništvu zatvorenika, kao i mjesta za igranje videoigri, biljara, pokera ili šaha. U dvorištu se često organiziraju i nogometni turniri. Unutar zidina nalazi se i hotel za posjetitelje, bolnica te nekoliko crkvi.

Vrata ćelija se za sve osobe koje nisu zatvorenici zaključavaju u 21 sat, jer se navečer događa najviše nasumičnih napada hladnim oružjem, i to redom od osoba ovisnih o drogama. U prosjeku na ovaj način tragično skonča oko 4 osobe svakog mjeseca.

Policija ne istražuje te zločine, a zatvorski čuvari ne miješaju se u unutrašnje sukobe zatvorenika. Njihov je jedini posao zadržati ih unutar zidina, i ne dopustiti im da pobjegnu. Rijetko tko i želi napustiti San Pedro.

Ovdje zatvorenicima nije oduzeto pravo glasanja. Iako policija rijetko kad prolazi kroz vrata, političari često znaju navratiti tijekom predizbornih utrka, te tražiti potporu ovog glasačkog tijela.

Unatoč svemu, postoji velik broj turista koji su zainteresirani za posjet. Rusty Young objavio je 2003. godine knjigu Marching Powder koja otkriva iskustva britanskog zatvorenika Thomasa McFaddena koji je postao popularan jer je uveo ovu praksu, odnosno počeo nuditi turističke ture po zatvoru.

Turističko vođenje najbogatijeg dijela zatvora – Posta, nudio je i Šveđan Jonas Andersson o čemu je napisana još jedna knjiga, po imenu El Choco.

Kako izgleda život iza zidova San Pedra, pogledajte u našoj fotogaleriji. Unutar zidina zatvora žive djeca i žene zatvorenika Unutar zidina zatvora žive djeca i žene zatvorenika (Foto: Profimedia.hr)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju