Festival je u cijelosti posvećen kulturi stola, vina i hrani, kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i hrvatske turističke ponude. Posebni gosti festivala biti će grupa inozemnih i domaćih novinara koji će od 24. studenoga 2014. godine do svečanoga otvaranja upoznavati Brač, Hvar, Imotski i njihovu enogastro ponudu.

Ovogodišnja će se priredba održati na površini od oko 2500 m2, okupit će više od 300 izlagača, proizvođača i trgovaca: vina, pršuta, sira, ulja, kulena, slatkih delicija i drugih proizvoda iz Europske unije i zemalja našeg okruženja, a ostali dijelovi svijeta bit će zastupljeni putem uvoznika.

Zanimljive i uzbudljive i ove godine biti će enogastronomske radionice koje će pridonjeti promociji turizma, vina i gastronomije. Više informacija o listi izlagača i radionicama na stranici Zagreb Vinocom!


Radionice:
Petak 28. studeni 2013

CLUB BOARD ROOM (10 mjesta)

13-13:45 h
moderatori: Resit Soley i Marin Berovič
tema: Corvus Wineyards - Suvremena turska vina
opis: Turska sa svojim 1000 autohtonih sorti pripada zemljama Starog vinskog svijeta. Vinarija Corvus je primjer nevjerojatnog uspjeha vinarije nepoznatog vinskog svijeta. Arhitekt Resit Soley je izvanredno talentiran turski vinar koji proizvodi na otoku timijana Bozcaada bordoška vina standardnih sorti u kombinaciji sa začinjenim avtohtonim sortama. Merlot, shiraz, cabernet sauvignon, cabernet franc i malbec na južnim padinama otoka (Yerebakan Mevkii) Resit kombinira s lokalnim sortama cavus, kuntra i karalahana i sa sortama vasilaki i bogazkere, koje nisu autohtone na otoku. Vino od stolne sorte cavus - Teneia bilo je u čašama predsjednika Baracka Obame, kraljice Elizabeta II i pape Benedikt XVI . U radionici, namjenom enološkim ekspertima, vinskim sladokuscima i stručnjacima predstavit čemo Resita Soleya i njegov izbor vrhunskih vina.
Ulaz slobodan do popunjena
kontakt i rezervacije: Ivanka Dropuljić 098 48 58 94
ivanka@dropi.hr

14-14:45 h
moderator: Jelena Šimić-Valentić
tema: Sommelierov izbor
opis: Šampanjac,Rajnski rizling Sauvignon blanc, Pinot Noir, Sangiovese, Malbec, Predikat
cijena ulaznice: 300,-kn
kontakt i rezervacije: Jelena Šimić Valentić 098 1658073
pupitres@pupitres.hr

15 – 15:45 h
moderatori: Dropi promocija doo i Jean Bernard Grenié (Direktor Angelus)
tema: Chateau Angelus – Premier Grand Cru Classe “A”
opis: Chateau Angelus je član grupe Union de Grands Crus de Bordeaux. Vina koja će se degustirati uz odležani biftek od firme Beef shop:
1. Chateau Angelus 2011 – Saint Emilion Grand Cru
2. Chateau Angelus 2010 – Saint Emilion Grand Cru
3. Chateau Angelus 2009 – Saint Emilion Grand Cru
4. Chateau Angelus 2008 – Saint Emilion Grand Cru
5. Chateau Angelus 2007 – Saint Emilion Grand Cru
cijena ulaznice: 950,00 kuna
kontakt i rezervacije: Ivanka Dropuljić 098 48 58 94
ivanka@dropi.hr

16-16:45 h
moderatori:Joško i Mateja Gravner, Željko Suhadolnik
tema: JOŠKO GRAVNER: REBULA – MOJA KRALJICA
opis: Razvojni put Joška Gravnera od klasičnog konvencionalnog vinara do Gurua s Collija, novo ruho vina od sorte Rebula, i razvoj vina od sorte Rebula /Ribolla gialla kroz godine, od berbe 2006. do 2000.
Vina:
Rebula 2006
Rebula 2004
Rebula 2002
Rebula 2000
Breg 1998
cijena ulaznice: 75,00 kuna
kontakt i rezervacije: Ivanka Dropuljić 098 48 58 94
ivanka@dropi.hr

17-17:45 h
moderatori: Manuel Hoefferle i Marin Berovič
tema: Suvremena argentinska i čileanska vina
opis: U suradnji s poznatim europskim uvoznikom vrhunskih južnoameričkih vina Hoefferle, u slici i čaši biti če predstavljene razlike oboje zemalja i njihov utjecaj na najzanimljivije sorte vina. Predstavit če se vina dviju najboljih vinarija - Casas del Bosque iz hladnih visina Casablance u Čileu i vina izuzetno uspješne butične vinarije Otero- Ramos iz toplijeg područja Argentine.
Ulaz slobodan do popunjena
kontakt i rezervacije: Ivanka Dropuljić 098 48 58 94
ivanka@dropi.hr

18-18:45 h
moderator: MIVA d.o.o.
tema: Zašto su Krug šampanjci najbolji na svijetu
opis: Kušanje 3 različita Krug šampanjca (Grande cuvee, Vintage i Rose) uz fine zalogaje
cijena ulaznice: 750 kn u pretprodaji, 800 kn na dan radionice
kontakt i rezervacije: tomislav.tuden@miva.com.hr

19-20 h
moderator: Mario Meštrović, Hrvatski sommelier klub
tema: RAZVOJ BOUQUETA EXCLUSIVNIH HRVATSKIH VINA U ČAŠI
opis: Degustacija u liniji na slijepo pet exclusivnih crnih vina iz raznih dijelova hrvatske, praćenje razvoja bouqueta u čaši u vremenskim intervalima 3 puta po 10 minuta. Trenutna organoleptika, određivanje potrebnog vremena dekantiranja, razvojni stupanj i završno, otkrivanje vina.

cijena radionice: 250,00 kn
Broj slobodnih mjesta 10max.
Na radionicu je moguće ući bez ulaznice za vinski festival
kontakt i rezervacije: mario.mestrovic@gmail.com 091 6236 555


Subota, 29. studeni 2013
CLUB BOARD ROOM (10 mjesta)

13-13:45 h
moderatori: Antonio Ivančić i Željko Suhadolnik
tema: CHATEAU CHALON, SPECIFIČNA VINA FRANCUSKE OBLASTI JURA
opis: Francusku vinorodnu oblast Jura u departmanu Jura između Burgundije i Švicarske karakteriziraju vrlo specifična vina ekstremnog izričaja. Proizvode se većna od domaće sorte Savagnin, a obilježava ih vrlo izraženi oksidativni štih. Posebice se to osjeti kod kategorije Vin Jaune, žuta vina, koja se dugo – najmanje po tri godine - drže na dozrijevanju u ne do kraja napunjenim bačvicama i koja se pune u posebne boce zvane clavelin, zapremnine 0,62 litre.
Vina Jura, ponajboljih proizvođača: Macle, Berthet-Bondet i Philippe Buttin - predstavit će rječju i organoleptikom ANTONIO IVANČIĆ, veliki ljubitelj kapljice iz Jura, inače na Plešivici i sam amater-proizvođač vina, uvelike okrenut i maceriranim vinima od bijelih sorata.
MACLE / BERTHET - BONDET / PHILIPPE BUTTIN
1) CREMANT - Macle
2) 2008 TRADITION ( savagnin & chardonnay) -Macle
3) 2005 TRADITION - Berthet - BONDED
4) 2001 TRADITION - PHILIPE BUTTIN
5) VIN JAUNE - 2000- PHILIPE BUTTIN
6) VIN JAUNE - 1998 - PHILIPE BUTTIN
7) CHATEAU CHALON - 2002 - Berthet - BONDED
8) VIN DE PAILLE -- 2008 - PHILIPE BUTTIN
cijena ulaznice: 150,00 kuna
kontakt i rezervacije: Antonio Ivančić, aivancic@imaht.hr

14-14:45 h
moderator: Nenad Trifunović vinopija
tema: Vertikala Plave Grede
Opis: "Greda i Plava Greda su osjetno izvan kategorije, vina najsofisticiranijeg nasljeđa starog svijeta koja nemaju cijenu, čija vrijednost debelo nadilazi norme i konvencije sredine iz koje potječu i paradoks bez premca ovih krajeva općenito." riječi su kojima autor Dnevnika vinopije pozdravlja blatinu hercegovačkog krša u interpretaciji vinara Josipa Brkića. Plava Greda punjena je u vrlo ograničenim količinama i ova radionica predstavlja rijetku priliku za usporedno kušanje nekoliko godišta Plave Grede u moderaciji Josipa Brkića i Vinopije. Istinski poznavatelji, zaljubljenici i oni koji još nisu upoznali Brkićevu stranu blatine imat će priliku uživati u godištima 2012. vs 2011., 2009. vs 2008. te 2007. vs 2006.
Cijena: 120 kn
Kontakt i rezervacije: vinopija@vinopija.com

15 – 15:45 h
moderator: Vivat fina vina
tema: 90+ i 95+ vina
opis: Ova kušačka radionica pružit će mogućnost kušanja i uvida u neka od ponajboljih vina svijeta koje je najvažniji i najpoznatiji svjetski vinski kritičar Rober Parker ocijenio sa više od 90 pa čak i više od 95 bodova: Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blanc (96), H. Bourgeois D’Antan Sancerre Silex (94), Tenuta Guado al Tasso, Guado al Tasso (NA), Penfolds Grange (98), E. Lustau Moscatel Emilin Solera Sherry Reserva (96).
cijena ulaznice: 850 kn
kontakt i rezervacije: Vivat fina vina Boris Ivančić,
tel. 098227285, vino@vivat-finavina.hr

16 – 16:45 h
moderator: Vladimir Tsapelik, vinski stručnjak, degustator na ocjenjivanju Mundus Vini i na drugim velikim međunarodniom vrednovanjima vina, eno-gastro novinar, Moksva, Rusija
tema: Zlatna Ruska vina
opis: Prezentacija ruskog vinogradarstva i vinarstva i predstavljanje, s degustacijom, nekoliko zlatnim medaljama nagrađenih ruskih vina na ovogodišnjem ocjenjivanju Mundus Vini u Njemačkoj
ulaz slobodan do popunjenja 10 mjesta
kontakt i rezervacije: Ivanka Dropuljić 098 48 58 94
ivanka@dropi.hr

17-17:45 h
moderator: Darko Lugarić, Hrvatski sommelier klub
tema: Zinfandel-Primitivo-Crljenak-Pribidrag
(Jedna sorta četiri vina tri države)
cijena radionice: 45,00 kuna
Kapacitet radionice 10 mjesta
kontakt i rezervacije: 091/522-7778 , lugaric.darko@gmail.com

18-18:45 h
moderator: Mr.sc. Franjo Francem
tema: Vino s najviše svjetskih medalja - iločki traminac
opis: iločkli traminac je najnagrađivanjie hrvatsko vino na svjetskim ocjenjivanjima.
Fascinantna kakvoća i osobnost bit će prikazana u različitosti vrhunskog,predikatnih pa do arhivskog vina.
Plemenitost ove sorte te tradicija u uspješnicama, obilježje je ovog terroira.
Ulaz po pozivu
kontakt i rezervacije: francem.franjo@gmail.com Gsm:098 298096

19-19:45 h
moderator: Mr.sc. Franjo Francem
tema: Chateau Mouton Rothschild
ulaz po pozivu
kontakt i rezervacije: francem.franjo@gmail.com Gsm:098 298096

Petak 28. studeni 2013

CASINO CLUB (30 mjesta)
12-14:45 h
VITEŠKI TURNIR:IZBOR HRVATSKOGA VITEŠKOGA VINA

15-15:45 h
moderator:Tomislav Stiplošek
tema:PREDSTAVLJANJE I DODJELA NAGRADE BIJELI GROZD
kontakt i rezervacije:Silvija Munda, mob:091 9722 786
e-mail: silvija.munda@gmail.com

16-16:45 h
moderator: Nenad Trifunović-Vinopija
tema:NOVE IDEJE ZA ISTARSKI TERAN
opis: Iskoristivost istarskog terana na primjerima pjenušavih i ružičastih te mladih i odležanih vina. Radionicu vode renomirani vinari Bujštine, Luciano Visintin Veralda, Gianfranco Kozlović, Marino Markežić Kabola uz moderaciju Nenada Trifunovića, autora Dnevnika vinopije.
cijena: 30,00 kuna
kontakt i rezervacije: vinopija@vinopija.com

17-17:45 h
moderatori: Vito Andrić, Željko Suhadolnik, Ivo Kozarčanin
tem: DODJELA VINSKIH ZVIJEZDICA
ulaz na poziv

18-18:45 h
moderator: Boris Mrgudić
tema: IMPERATOR – tradicija budućnosti
opis: predstavljanje Imperatora 2012.
cijena ulaznice: uz rezervaciju.
kontakt i rezervacije: Boris Mrgudić, bmrgudic@gmail.com


29. studeni 2014

CASINO CLUB (30 mjesta)
12-12:45 h
moderator: Zoran Pejović
tema: Autohtone sorte Dalmacije i Mediterana :
1. Tomas Cusine Auzels 2013 (Španjolska)
2. De Falco Greco di Tufo 2013 (Italija)
3. Gaia Assyrtiko Wild Ferment 2013 (Grčka)
4. Domaine de l'Hortus Blanc 2013 (Francuska)
5. Jako vino doo Stina pošip 2013 (Hrvatska)
...................................................
6. Tomas Cusine Villosel 2012 (Španjolska)
7. Alan Jaume & Fils Domaine Grand Veneur 2012 (Francuska)
8. De Falco Taurasi 2008 (Italija)
9. Domaine de l'Hortus Grand Cuvee Rouge 2011 (Francuska)
10. Jako vino doo Stina Majstor plavac2010 (Hrvatska)
cijena ulaznice: 100,00 kuna
kontakt i rezervacije: Zoran Pejović E zoran@paradox.hr
M +385 99 81 707 11

13-14:45 h
moderator: Tomislav Tuđen
tema:RIEDEL-ČAŠA KOJA ČINI RAZLIKU
ulaz slobodan
kontakt i rezervacije: Tomislav Tuđen, mob +385 98 663 569,
tomislav.tuden@miva.com.hr

15-15:45 h
moderator: Miroslav Plišo
tema: „Grand Cro – Top of the cellar“
ulaz slobodan
kontakt i rezervacije: Marin Rimac, 099 2593 292

16-16:45 h
moderator: Siniša Škaberna, sommelier
tema: "Degrassi predstavlja najbolji Syrah u Istri, zlato sa
Vinistre, i još dvije novosti podruma..."
opis: Predstavit će se vina:
1. Malvazija Bomarchese Selekcija 2013
2. Pinot Noir Contarini 2011
3. Syrah Contarini 2011
kontakt i rezervacije: Siniša Škaberna, sommelier
mob: 099223 7054, sinisa.skaberna@gmail.com

17-17:45 h
moderatori: Ante Bačić i Željko Suhadolnik
tema: "Les vins de Bordeaux en biodynamie"
„Biodinamička vina iz Bordoških vinograda“
opis: Prezentacija biodinamičkih vina iz Bordeaux tj. 5 razlicitih vina/appelacija/terroirs:
1. Closeries des Moussis 2012 aoc Haut-Medoc
2. Chateau Falfas Le Chevalier 2010 aoc Côtes de Bourg
3. Chateau Gombaude-Guillot 2011 aoc Pomerol 3
4. Clos Puy Arnaud 2010 aoc Castillon
5. Clos du Jaugueyron 2010 aoc Margaux
cijena radionice: 50,00 kuna
kontakt i rezervacije: Ivanka Dropuljić 098 48 58 94
ivanka@dropi.hr

18-18:45 h
moderatori: Manuel Hoefferle + Marin Berovič
tema: Suvremena argentinska i čileanska vina
Opis: U suradnji s poznatim europskim uvoznikom vrhunskih južnoameričkih vina Hoefferle, u slici i čaši biti če predstavljene razlike oboje zemalja i njihov utjecaj na najzanimljivije sorte vina. Predstavit če se vina dviju najboljih vinarija - Casas del Bosque iz hladnih visina Casablance u Čileu i vina izuzetno uspješne butične vinarije Otero- Ramos iz toplijeg područja Argentine.
Ulaz slobodan do popunjena
kontakt i rezervacije: Ivanka Dropuljić 098 48 58 94
ivanka@dropi.hr

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju