Nije lako poloviti sve prostorije po prizemlju Esplanade ni kad ste skroz trijezni, a bogami ni nakon par testiranih butelja, pa smo mudro podijelili razgledavanje vinara i njihovih djela na dva dana. Plan da prvi dan provedemo isključivo u testiranju bijelih vina, pjenušaca i eventualno pokojeg rosea, neslavno je pao u vodu kod Corlata, kojem jednostavno nismo mogli reći ne. A onda nas je krenulo, ne možete vjerovati koliko dobrih vina ima u Lijepoj našoj, kujundžuše Šimunovića i Jerkovića, istarske malvazije, kontinentalne graševine, korčulanskog grka, peljeških plavaca i dingača, maraštine, debita pa sve do slađahnih traminaca i muškata.

Srećom pa je VINOcom i festival gastronomije, pa smo presjekli pijuckanje nenadmašnim inćunima Arba Maris (usoljenim i mariniranim, i dalje ne možemo odrediti pobjednika), maslinovim uljem s Paga, mesnim delicijama PIK Vrbovec, pa gricnuli malo pršuta iz Istre, Voštana i Pakovog sela, Natura tartufa, kulena, ulena, lena, ena, na… Organizator i direktor Prof. Ivan Dropuljić ove je godine dopustio i nešto nevjerojatno – ulazak jedne pivovare na sajam, što se pokazalo kao pun pogodak, jer je štand s točenim San Servolom bio opsjednut! Unatoč podijeljenim mišljenjima, vašeg urednika ništa ne može uvjeriti da je crveno pivo sinoć bilo bolje od svijetloga. Pa ćemo testiranje ponoviti i danas. Na rasporedu Festivala su i danas brojne radionice, dijele se nagrade, jede, pije, smije i mingla.

Pripazite da obavezno probate i malo žestica, tako da dojam bude kompletan, pa svratite i do štanda Movia, ali ostavite nama one rakijice sa šumskim jagodama – neprepričljivo! Top-lista najboljih vina prvog dana svodi se na trio Trapan-Boškinac-Bibich, a danas je pravi trenutak da tu listu još proširimo. Nadamo se da se vidimo, ulaznica je 100 kuna, kaucija za čašu 50, ali vjerujte, svaka se lipa isplati. Živjeli!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju