Nije lako poloviti sve prostorije po prizemlju Esplanade ni kad ste skroz trijezni, a bogami ni nakon par testiranih butelja, pa smo mudro podijelili razgledavanje vinara i njihovih djela na dva dana. Plan da prvi dan provedemo isključivo u testiranju bijelih vina, pjenušaca i eventualno pokojeg rosea, neslavno je pao u vodu kod Corlata, kojem jednostavno nismo mogli reći ne. A onda nas je krenulo, ne možete vjerovati koliko dobrih vina ima u Lijepoj našoj, kujundžuše Šimunovića i Jerkovića, istarske malvazije, kontinentalne graševine, korčulanskog grka, peljeških plavaca i dingača, maraštine, debita pa sve do slađahnih traminaca i muškata.

Srećom pa je VINOcom i festival gastronomije, pa smo presjekli pijuckanje nenadmašnim inćunima Arba Maris (usoljenim i mariniranim, i dalje ne možemo odrediti pobjednika), maslinovim uljem s Paga, mesnim delicijama PIK Vrbovec, pa gricnuli malo pršuta iz Istre, Voštana i Pakovog sela, Natura tartufa, kulena, ulena, lena, ena, na… Organizator i direktor Prof. Ivan Dropuljić ove je godine dopustio i nešto nevjerojatno – ulazak jedne pivovare na sajam, što se pokazalo kao pun pogodak, jer je štand s točenim San Servolom bio opsjednut! Unatoč podijeljenim mišljenjima, vašeg urednika ništa ne može uvjeriti da je crveno pivo sinoć bilo bolje od svijetloga. Pa ćemo testiranje ponoviti i danas. Na rasporedu Festivala su i danas brojne radionice, dijele se nagrade, jede, pije, smije i mingla.

Pripazite da obavezno probate i malo žestica, tako da dojam bude kompletan, pa svratite i do štanda Movia, ali ostavite nama one rakijice sa šumskim jagodama – neprepričljivo! Top-lista najboljih vina prvog dana svodi se na trio Trapan-Boškinac-Bibich, a danas je pravi trenutak da tu listu još proširimo. Nadamo se da se vidimo, ulaznica je 100 kuna, kaucija za čašu 50, ali vjerujte, svaka se lipa isplati. Živjeli!