Bizoni, goveda, divlji konji, a uskoro moguće i mamuti (da, mamuti), trče sjeveroistokom sibira, uz rijeku Kolima, na prirodnom rezervatu nazvanom Pleistocenski park. Ovo mjesto, ipak, nije namjenjeno turistima.

Pleistocenski park zapravo je rezervat u kojem 2 ruska znanstvenika, Nikita Zimov i njegov otac Sergej, pokušavaju spasiti čovječanstvo povratkom Ledenog doba.

Iako je svima u glavi led i planine prekrivene snijegom, vjerojatno dijelom zbog istoimenog crtića, Ledeno doba zapravo je bilo poprilično travnato, bogato životom, biljnim i životinjskim. Kada se snijeg otopi, naravno. Započelo je prije 2,6 milijuna godina, a završilo prije 12 tisuća, a Zimovi ga sada nastoje vratiti, makar na tom dijeliću planete, nadajući se spasiti Zemlju od globalnog zatopljenja.

Nikita i Sergej pokušavaju vratiti travu na površinu Beringije, vratiti ekosistem u kojem su živjeli mamuti, a žele povratiti i te izumrle životinje, zajedno s još nekim drugima.

Pleistocenski park osnovali su 1996. i već se proširio van svojim prvotnih ograda zelenjem prekrivajući okolnu tundru i male šumarke. Trenutno prekriva površinu od 130 kvadratnih kilometara. A pomoć u financiranju Parka potražili su i na Kickstarteru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju