Paprikaš je uz gulaš najpopularnije jelo mađarske kuhinje. Obično se priprema od pilećeg mesa (koje je nešto jeftinije od junetine ili svinjetine koje idu u klasični gulaš) te se obilno začinjava crvenom slatkom paprikom u prahu, po čemu je i dobio ime.
Pileći paprikaš (paprikás csirke ili csirkepaprikás) najčešće se poslužuje uz noklice ili široku tjesteninu poput tagliatela.
U njemu se obvezno moraju naći i luk, svježa paprika, koncentrat rajčice, dok mu dubinu okusa daju komadi piletine s kostima, kao i pileći temeljac.
Sastojci za pileći paprikaš:
4 komada piletine s kostima (batak ili zabatak)
4 žlice svježe mljevene crvene paprike (slatke)
400 ml pilećeg temeljca
1 paprika
1 luk
2-3 češnja češnjaka
3 žlice brašna
2 žlice koncentrata rajčice
50 ml kiselog vrhnja
1 žlica biljnog ulja
sol i papar po želji
svježi peršin po želji
Priprema:
1. Dvije žlice brašna stavite u plastičnu vrećicu zajedno s nešto soli i papra. Ubacite piletinu u vrećicu i tresite sve dok ne nanesete ravnomjerni sloj smjese po mesu.
2. Na zagrijanom ulju ispržite piletinu s obje strane dok ne postane zlatnožuta. Izvadite piletinu iz tave.
3. U tavi i na umjerenoj temperaturi prepržite sitno nasjeckane komadiće luka, češnjaka i svježe paprike.
Dodajte slatku papriku uz neprestano miješanje da vam ne zagore sastojci.
4. Nakon nekoliko minuta u tavu stavite koncentrat rajčice i pileći temeljac. Sve dobro promiješajte pa vratite napola pečenu piletinu.
5. Pustite da se sve zajedno krčka dok se piletina ne skuha do kraja.
6. U kiselo vrhnje umiješajte preostalu žlicu brašna, pa dodajte paprikašu. Kuhajte sve zajedno još deset minuta. Pri kraju kuhanja dodajte nasjeckani peršin. Dobar tek! Uz paprikaš možete poslužiti različitu tjesteninu (Foto: Getty Images)