Paprikaš je uz gulaš najpopularnije jelo mađarske kuhinje. Obično se priprema od pilećeg mesa (koje je nešto jeftinije od junetine ili svinjetine koje idu u klasični gulaš) te se obilno začinjava crvenom slatkom paprikom u prahu, po čemu je i dobio ime.

Pileći paprikaš (paprikás csirke ili csirkepaprikás) najčešće se poslužuje uz noklice ili široku tjesteninu poput tagliatela.

U njemu se obvezno moraju naći i luk, svježa paprika, koncentrat rajčice, dok mu dubinu okusa daju komadi piletine s kostima, kao i pileći temeljac.

Sastojci za pileći paprikaš:
4 komada piletine s kostima (batak ili zabatak)
4 žlice svježe mljevene crvene paprike (slatke)
400 ml pilećeg temeljca
1 paprika
1 luk
2-3 češnja češnjaka
3 žlice brašna
2 žlice koncentrata rajčice
50 ml kiselog vrhnja
1 žlica biljnog ulja
sol i papar po želji
svježi peršin po želji

Priprema:
1. Dvije žlice brašna stavite u plastičnu vrećicu zajedno s nešto soli i papra. Ubacite piletinu u vrećicu i tresite sve dok ne nanesete ravnomjerni sloj smjese po mesu.

2. Na zagrijanom ulju ispržite piletinu s obje strane dok ne postane zlatnožuta. Izvadite piletinu iz tave.

3. U tavi i na umjerenoj temperaturi prepržite sitno nasjeckane komadiće luka, češnjaka i svježe paprike.
Dodajte slatku papriku uz neprestano miješanje da vam ne zagore sastojci.

4. Nakon nekoliko minuta u tavu stavite koncentrat rajčice i pileći temeljac. Sve dobro promiješajte pa vratite napola pečenu piletinu.

5. Pustite da se sve zajedno krčka dok se piletina ne skuha do kraja.

6. U kiselo vrhnje umiješajte preostalu žlicu brašna, pa dodajte paprikašu. Kuhajte sve zajedno još deset minuta. Pri kraju kuhanja dodajte nasjeckani peršin. Dobar tek! Uz paprikaš možete poslužiti različitu tjesteninu Uz paprikaš možete poslužiti različitu tjesteninu (Foto: Getty Images)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju