Pileći paprikaš klasično je mađarsko jelo koje posebno volimo, a ovaj nam se recept sviđa jer zadržava njegovu prepoznatljivu boju, aromu paprike i začinjenost, a mljevena piletina i tekstura ragua daje ono nešto što volimo kod novih recepata.

Kada kupujete mljevenu piletinu (ili piletinu koju ćete samljeti) imajte na umu da će tamno meso biti sočnije. S paprikom ili paprikama ne možete pretjerati, jedino izbjegavajte dimljenu papriku. Kao i obični pileći paprikaš, i ovaj u obliku ragua sjajno će se slagati s kiselim vrhnjem, a posebno će dobro ići uz kakvu širu tjesteninu.

Pileći paprikaš kao ragu od početka do tanjura pripremit ćete za 45 minuta, a količina sastojaka iz recepta dovoljna je za četiri porcije.

Sastojci za pileći paprikaš kao ragu:

  • 4 žlice maslaca, podijeljeno
  • 1 velika glavica luka, nasjeckanog nasitno
  • 4 češnja češnjaka, nasjeckana nasitno
  • 500 g mljevene piletine
  • 60 g mljevene slatke paprike
  • ½ čajne žličice mljevenih pahuljica ljute paprike
  • 2 čajne žličice soli, podijeljeno
  • 4 žlice vinskog octa, podijeljeno
  • 400 ml rajčice ili pelata iz konzerve, zdrobljenih vilicom
  • 450 g široke tjestenine
  • 60 ml kiselog vrhnja
  • sitno sjeckani peršin, za posluživanje
  • kiselo vrhnje, po želji za posluživanje

Priprema pilećeg paprikaša kao ragùa:

  1. Rastopite 2 žlice maslaca na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte, često miješajući, dok ne omekša, 5-7 minuta. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još jednu minutu.
  2. Dodajte 500 g mljevene piletine, 60 g slatke paprike, pola žličice mljevenih pahuljica ljute paprike i jednu čajnu žličicu soli. Miješajte i kuhačom usitnjavajte grude mljevenog mesa dok se ne skuha, oko 4 minute.
  3. Umiješajte 2 žlice octa ili ocat od crvenog vina te ostružite sve posmeđene komadiće zalijepljene za dno lonca. Dodajte zgnječene rajčice ili pelate, čajnu žličicu soli i jednu šalicu vode pa pustite da zakuha. Smanjite vatru i pirjajte, povremeno miješajući, dok se ragu ne zgusne, 12-14 minuta, pa umiješajte preostale 2 žlice octa.
  4. Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedite je, ali ostavite pola šalice tekućine od kuhanja.
  5. Dodajte tjesteninu i preostale 2 žlice maslaca u ragu. Pojačajte vatru i postupno dodajte tekućinu od kuhanja tjestenine pa kuhajte još oko 2 minute. Maknite s vatre i umiješajte kiselo vrhnje.
  6. Poslužite s nasjeckanim svježim peršinom i po želji umiješajte još vrhnja.

  Sve ih treba probati! Recepti za 15 najboljih gulaša na svijetu Gulaš od junetine Gulaš od zečetine Hasenpfeffer Grčki gulaš stifado +2 Irski gulaš s tamnim pivom

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju