Pileći paprikaš klasično je mađarsko jelo koje posebno volimo, a ovaj nam se recept sviđa jer zadržava njegovu prepoznatljivu boju, aromu paprike i začinjenost, a mljevena piletina i tekstura ragua daje ono nešto što volimo kod novih recepata.
Kada kupujete mljevenu piletinu (ili piletinu koju ćete samljeti) imajte na umu da će tamno meso biti sočnije. S paprikom ili paprikama ne možete pretjerati, jedino izbjegavajte dimljenu papriku. Kao i obični pileći paprikaš, i ovaj u obliku ragua sjajno će se slagati s kiselim vrhnjem, a posebno će dobro ići uz kakvu širu tjesteninu.
Pileći paprikaš kao ragu od početka do tanjura pripremit ćete za 45 minuta, a količina sastojaka iz recepta dovoljna je za četiri porcije.
Sastojci za pileći paprikaš kao ragu:
- 4 žlice maslaca, podijeljeno
- 1 velika glavica luka, nasjeckanog nasitno
- 4 češnja češnjaka, nasjeckana nasitno
- 500 g mljevene piletine
- 60 g mljevene slatke paprike
- ½ čajne žličice mljevenih pahuljica ljute paprike
- 2 čajne žličice soli, podijeljeno
- 4 žlice vinskog octa, podijeljeno
- 400 ml rajčice ili pelata iz konzerve, zdrobljenih vilicom
- 450 g široke tjestenine
- 60 ml kiselog vrhnja
- sitno sjeckani peršin, za posluživanje
- kiselo vrhnje, po želji za posluživanje
Priprema pilećeg paprikaša kao ragùa:
- Rastopite 2 žlice maslaca na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte, često miješajući, dok ne omekša, 5-7 minuta. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još jednu minutu.
- Dodajte 500 g mljevene piletine, 60 g slatke paprike, pola žličice mljevenih pahuljica ljute paprike i jednu čajnu žličicu soli. Miješajte i kuhačom usitnjavajte grude mljevenog mesa dok se ne skuha, oko 4 minute.
- Umiješajte 2 žlice octa ili ocat od crvenog vina te ostružite sve posmeđene komadiće zalijepljene za dno lonca. Dodajte zgnječene rajčice ili pelate, čajnu žličicu soli i jednu šalicu vode pa pustite da zakuha. Smanjite vatru i pirjajte, povremeno miješajući, dok se ragu ne zgusne, 12-14 minuta, pa umiješajte preostale 2 žlice octa.
- Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedite je, ali ostavite pola šalice tekućine od kuhanja.
- Dodajte tjesteninu i preostale 2 žlice maslaca u ragu. Pojačajte vatru i postupno dodajte tekućinu od kuhanja tjestenine pa kuhajte još oko 2 minute. Maknite s vatre i umiješajte kiselo vrhnje.
- Poslužite s nasjeckanim svježim peršinom i po želji umiješajte još vrhnja.
Sve ih treba probati! Recepti za 15 najboljih gulaša na svijetu +0