Iako Mađarska nema more, može se pohvaliti gradom kojeg krasi pravi mediteranski štih. Tek 40-ak kilometara od hrvatske granice smjestio se 5. po veličini grad u Mađarskoj: Pečuh. Sa svojih 2000 godina, grad je najpoznatiji po tvornici keramike Zsolnay i ruševinama iz doba Turaka.



Ovo je grad kojeg svaki zaljubljenik u povijest i kulturu treba posjetiti barem jednom u životu. Prvotno naseljen Rimljanima, a kasnije Turcima, nema tog grada u Mađarskoj koji ima mediteranski štih kao što ga ima Pečuh. S velikim brojem muzeja i arheološkim lokalitetima, Pečuh je grad koji će vas oduševiti jednostavnošću i mađarskom gostoljubivošću.

Kako do Pečuha?

Najjednostavnije i najsigurnije doći do Pečuha je automobilom. Iz Zagreba ne vodi autocesta, pa pratite državnu cestu prema Bjelovaru i Đurđevcu. U Đurđevcu ne idete prema Koprivnici, već na drugu stranu, prema Virovitici. Prije nego što uđete u Viroviticu, skrenite lijevo prema Terezinom polju, gdje ćete preko graničnog prijelaza doći u Barcs. Odavde pratite državnu cestu koja će vas preko Szigetvara i Szentlőrinca dovesti direktno do Pečuha.

Najkraći put iz Zagreba je upravo ovaj i dug je oko 230 kilometara, odnosno trebat će vam oko 4,5 sati lagane vožnje starim cestama kako biste došli do njega. Ako putujete iz smjera Osijeka, najbrži put je ako preko Baranje dođete u Mađarsku i pratite cestu do grada Mohacs, odakle će vas autocesta odvesti do Pečuha. Ovaj put dug je 103 kilometra i trebat će vam nekih 2 sata lagane vožnje.

Drugi put je od Osijeka preko Donjeg Miholjca, odakle će vas državna cesta voditi direktno do Pečuha. Po kilometraži, ovo je kraći put, ali će vam trebati nekih pola sata više automobilom.

Vlak je isto jedna od opcija, ali uz malo više presjedanja. Tako ćete vlakom trebati od Zagreba putovati do Koprivnice i mađarskog gradića Nagykanisza. Ovdje ćete presjesti na vlak prema Pečuhu. Iako u blizini Pečuha postoji aerodrom, nekih smislenih letova iz Hrvatske prema ovom gradu, nažalost, nema.

Što vidjeti?



Katedrala

Gradnja katedrale započela je krajem 11., završena je tijekom 12. stoljeća, a tijekom godina postojanja postala je važna građevina u gradu. S romaničkim stilom gradnje, katedrala je simbol bogate i burne mađarske povijesti. Tijekom 16. stoljeća, kad su ovim područjem vladali Turci, pretvorena je u džamiju. Katedralom sv. Petra i Pavla dominira 60 metara visok zvonik, a njena unutrašnjost jednako je nevjerojatna.

Ranokršćanska nekropola Sopianae

Sopianae, preteča današnjeg Pečuha, nekad je bila rimska kolonija u kojoj se nalazilo starokršćansko groblje. Ova nekropola s katakombama danas je pod zaštitom UNESCO-a. Otkrivena je 1975. tijekom radova na ovom području, a istraživanjima je utvrđeno da datira iz 4. stoljeća. Pogrebne prostorije dekorirane su freskama koje prikazuju likove iz Biblije, poput Adama i Eve, Drva života i proroka Danijela.

Džamija Paše Qasim

Ovu impresivnu građevinu dao je sagraditi paša Gazi Qasim nedugo nakon što su Turci uspjeli okupirati grad u 16. stoljeću. Tijekom 1868. pretvorena je u kršćansku crkvu te je unutrašnjost uređena s tom svrhom, ali njen vanjski izgled neodoljivo ukazuje na to da se radi o džamiji. Iako je unutrašnjost u potpunosti preuređena, još se na nekim dijelovima zidova mogu vidjeti citati iz Kurana. Ovo je zaista impresivna građevina koja ujedinjuje islamsku i kršćansku arhitekturu.

Galerija suvremene umjetnosti Mađarske

Galerija suvremene umjetnosti Mađarske otvorena je 1850. Trenutačno se u njenom postavu nalazi 12 tisuća izložaka s velikim brojem djela poznatih mađarskih umjetnika, kao što su Simon Hollosy, Bela Uitz i Ödön Márff. Djela su kronološki posložena u galeriji te se kreću od moderne do avangarde.

Csontvary muzej

Ovo je muzej koji je u potpunosti posvećen jednom od najznačajnijih mađarskih umjetnika, Kosztkiu Tivadaru Csontvaryu. Otvoren 1973. i smješten u neorenesansnoj građevini, muzej vodi posjetitelje na putovanje kroz Csontvaryevo umjetničko stvaralaštvo. Iako je njegov rad prepoznat tek 5 godina nakon njegove smrti, galerija zorno prikazuje njegova djela kroz život.

Fontana Zsolnay

Ovo je fontana koja je podignuta u čast Vilmosa Zsolnaya. Pečuh je diljem svijeta poznat po slavnoj tvornici keramike Zsolnay, a najbolji početak za upoznavanje s tom stranom povijesti upravo je kod ove fontane. Ona je dar gradu od obitelji Zsolnaya, a izgrađena je 1930. godine.

Narodno kazalište u Pečuhu

Pečuh je poznat kao jedan od središnjih centara za dramsku umjetnost u Mađarskoj. Zgradu Narodnog kazališta dizajnirali su Adolf Lang i Antal Steinhardt, a otvorena je 1895. godine. Kazalište je poznato po tome što ima rotirajuću scenu te je moguće u jednom trenutku na njoj imati više scenskih prikaza.

Centar Kodaly

Centar Kodaly proglašen je jednim od najboljih glazbenih prostora u Mađarskoj i središnjoj Europi. Otvoren 2012. godine centar, sa svojim modernim uređenjem i opremom, zorno prikazuje želju Pečuha da postane glazbena središnjica Mađarske.

Kupelj paše Memi

Iako je uništena tijekom 1880. godine, kupelj paše Memi najstarija je turska kupelj u Pečuhu. Otvorena za javnost, u njoj su izloženi mnogi predmeti koji datiraju iz doba vladavine Turaka. Sama izložba pruža uvid u doba kad je Mađarska bila velika želja turskih osvajača.



Gdje odsjesti?

Ovisno o tome kakav vas smještaj interesira, takve su i cijene. U centru je nekoliko hotela s 4* u kojima ćete za noćenje trebati izdvojiti između 300 i 400 kuna za dvije osobe. Ovisno o hotelu, cijene se mogu kretati i do 800 kuna za noć za dvije osobe, ali to prvenstveno ovisi o tome je li u cijenu uključen wellness ili ne.

Cijene noćenja u hotelima s 3* za dvije osobe kreću se od 250 kuna nadalje, dok ćete nekih desetak kuna manje trebati izdvojiti za privatnu sobu za dvoje u hostelu. Ponuda na AirBnB malo je drugačija i ovdje ćete već za 100 kuna po noćenju moći dobiti privatnu sobu u nečijem stanu ili kući. Cijene cijelih stanova kreću se od 200 kuna nadalje. Prilikom traženja smještaja na AirBnB-u, posebnu pozornost obratite na "cleaning fee" koji vam može udvostručiti cijenu boravka.

Što jesti?

Pečuh je zapravo studentski grad te ne treba čuditi velika ponuda restorana s brzom hranom i poprilično jeftinim cijenama. Prema Tripadvisoru, najbolje ocjenjeni restoran koji nudi tradicionalnu mađarsku kuhinju je Fekete Kutya Trotters House. Ovo je onaj tip restorana u kojem ćete moći pojesti pravi ciganski odrezak ili uživati u dobrom starom mađarskom gulašu i svinjskom perkletu. Iako se restoran zapravo nalazi malo van centra, to ne umanjuje njegovu popularnost među turistima, ali i lokalnim stanovništvom.

Ako želite uživati u tradicionalnim ribljim jelima, ali i dobrim mađarskim vinima, svakako posjetite Tuke Borhaz. Iako se diče jelima od ribe, ovaj restoran poznat je i po dobrim odrescima ali i, navodno, najboljem gulašu u krugu od stotinjak kilometara.

Sad kad ste našli svoj restoran, red je da vam predstavimo i jela koja svakako valja probati u Pečuhu. Mađarski objed većinom počinje tradicionalnom kokošjom juhom Ujhazy. Ovo je juha u kojoj se kuhalo meso stare kokoši i razne vrste povrća.

Ono što mi nazivamo gulaš, to Mađari zovu perklet. Perklet je zapravo jelo od mesa, krumpira, paprike i raznog drugog povrća, gusto i jede se žlicom. U nekim dijelovima Mađarske poslužuju ga s tjesteninom. Gulaš je jedno od najpoznatijih jela iz mađarske kuhinje. I dok ga mnogi poslužuju u "zdjeli" od kruha, drugi će ga poslužiti na tradicionalan način. U tanjuru. Mađarski gulaš malo je tečnija verzija perkleta. Puno mesa, krumpira, mrkve i drugog korjenastog povrća.

Imajte na umu da Mađari vole začinjeniju hranu pa ako ne volite ljuto, to morate odmah naglasiti konobaru. Ovaj dio Mađarske poznat je po uzgoju paprike te je ona neizostavni sastojak svih jela, što u svježem, što u sušenom obliku.

I za kraj. Možda vam Pečuh nikada nije bio na pameti kao grad koji biste trebali posjetiti. Ali, ako vas ne privuče njegova arhitektura i bogata povijest, hrana je ono što će vas natjerati da razmislite o posjetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju