Kobasice, plodovi mora, piletina. rajčice - sve se to našlo u tavi u Centru za kulturu prehrane na radionici španjolske kuhinje na kojoj se između ostalog kuhala mirisna paella.

Tradicionalno jelo Pirinejskog poluotoka dolazi u brojnim varijantama, a mi vam preporučujemo recept koji su polaznici radionice pripremali u Centru za kulturu prehrane, kao uvod u 'Put oko svijeta kroz kuhinju' - niz tematskih radionica koje će se u Centru održati u listopadu.

Prva na redu je ona indijske kuhinje, za koju se još možete prijaviti i uhvatiti popuste. Nakon Indije, 20og ovog mjeseca moći ćete uživati u gruzijskoj kuhinji, a tjedan dana kasnije u okusima Japana.

Detalje o radionicama i što su vam sve pripremili u Centru za kulturu prehrane možete doznati ovdje.



Paella

Sastojci

10 šaka riže (kratko zrno)
500 g pilećih prsa
1 Chorizo kobasica (ili slična pikantna)
1-2 šalica zamrznutih morskih plodova
400 g pelata
2 svježe paprike
1/2 šalice graška
Maslinovo ulje
2 žličice šafrana
2 žlice mljevene paprike
1 litra pileće juhe (kocka)
2-3 lovorova lista
1 mala grančica ružmarina
Sol i svjeze mljeveni papar
Kriške limuna


Priprema:

1. U tavi na malo ulja popržite zamrznute morske plodove. Pržiti oko 5 minuta, isključiti i ostaviti po strani poklopljeno.

2. U širokom i plitkom loncu ( ako imate paella lonac - još bolje!) dodati ulje i popržiti pileće meso koje ste nasjeckali na male komade.

3. Pržiti oko 3 minute pa onda dodati nasjeckanu Chorizo kobasicu, papriku nasjeckanu .
Pržiti oko 7 minuta, zadnju minutu dodati česnjak. Promiješati.

4. Sada dodati najseckanu rajčicu i nastaviti dinstati oko 5 -7 minuta da tekućina malo ispari.
Zatim dodati rižu i promiješati, ostaviti da se proprži i svako zrno bude prekriveno umakom. Dobro promiješati. Rizu popržiti oko 2 minute.

5. Dodati pileću juhu (ili kocku za juhu + 1 litru vode). Dodati sve začine i promiješati.
Kuhati na srednjoj temperaturi. Paella se kuha bez miješanja. Ako hoćete provjeriti da se nije zalijepilo jako za dno onda samo lagano promiješajte, sto manje miješanja to je bolje.

6. Zadnjih 10 minuta dodajte grašak.Paella u pravom smislu nije tipični rizoto koji je inače kremast. Paella ne smije biti kremasta, i riza se ne smije raspadati.

7. Kada je tekućina skoro sva isparila i riza skuhala, dodati plodove mora zajedno sa tekućinom koju su ispustili. Pažljivo promiješati i ostaviti da se kuha oko 2-3 minute.

8. Zadnjih 5 minuta ne miješati, ostaviti da se riza malo zapeče pri dnu (socarrat), to se u Španjolskoj inace smatra poslastica i osobina dobra Paelle :) Pazite da ne zagori!

9. Na kraju servirajte Paellu na veliki tanjur za serviranje, prelijte sa sokom od limuna i ukrasiti limunom i ružmarinom.

Dobar tek!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju