Od lipnja do listopada u Bangladešu traje sezona monsuna. Vrijeme je to velikih kiša zbog kojih nabujaju rijeke te poplave sela i male mjesta. U to vrijeme drveni čamci i brodići postaju među najtraženijim artiklima na lokalnim tržnicama.

U toj južnoazijskoj državi osobito su popularni čamci i vesla koje od drva ručno izrađuju lokalni obrtnici, a koji se mogu kupiti već po cijeni od 1800 bangladeških taka ili oko 140 kuna.

Iako je riječ o nevjerojatno niskom iznosu za hrvatske prilike, u Bangladešu veći dio stanovnika radi za otprilike 2 dolara po danu te im nije lako priuštiti si takav luksuz. Biciklima se ananas prenosi na tržnice Biciklima se ananas prenosi na tržnice (Foto: Profimedia.hr)

Oni koji nisu pogođeni poplavama uglavnom koriste bicikle za kretanje i transport robe. Prodavači na tržnicama dopremaju voće i povrće na dva kotača.

Muškarci znaju gurati pretrpane bicikle s pedeset do 100 komada ananasa i po 20 kilometara da bi stigli do tržnice. Bicikli su toliko natrpani robom da ih nije moguće voziti.

Kad, pak, stignu na tržnicu, svaki plod prodat će po cijeni od 30 bangladeških taka ili nešto više od 2 kune.

Kako izgleda život na lokalnim tržnicama u Bangladešu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju