Indeks kvalitete zraka u Pekingu dosegao je broj 400 koji se smatra opasnim po život, a čak je za 100 veći nego prije tjedan dana. Zatvorene su osnovne i srednje škole, polovici privatnih vlasnika automobila zabranjen je promet limenim vozilima, kao i trećini državnika. Sve javne manifestacije na otvorenom su otkazane, a zabranjuje se čak i paljenje roštilja.

Zrak se smatra čistim ako indeks ne prelazi broj 50, do indeksa 100 govori se o zraku srednje kakvoće, a sve iznad toga prelazi u narančastu ili opasnu crvenu zonu u kojoj Kinezi žive svakodnevno. Većina osoba u Pekingu izbjegava bilo kakav vid druženja na otvorenom, a na ulice na izlaze bez zaštitnih maski, kreirajući na taj način prizor iz apokaliptičnih holivudskih filmova.

Kina je najveći emiter stakleničkih plinova u atmosferu. Za veliko onečišćenje zraka krivi se teška industrija koja cvjeta u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, grijanje te porast automobila na kineskim cestama.



Studija Berkeley Eartha objavljena u kolovozu u časopisu Public Library of Science, pokazala je da zagađenje okoliša dovodi do sve većeg broja oboljelih od astme i raka pluća, ali i srčanih tegoba, zbog čega čak 1.6 milijuna ljudi godišnje završava s fatalnim posljedicama.

U studenom ove godine 1.500 volontera odjenulo je plave i crvene kabanice kako bi stvorili prizor najvećih svjetskih pluća i ukazali na opasnosti koja isti trpe zbog velikog onečišćenja. Iz istog razloga istupio je i kineski umjetnik po nadimku Brother Nut koji usisavačem uklanja štetne čestice iz zraka i pretvara ih u cigle.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju