1. Dzerzhynsk, Rusija

Središte kemijske industrije, u njemu živi oko 300.000 stanovnika, a poseban je po tome što je prosječni životni vijek svega oko 45 godina. To je ukupno 15 do 20 godina manje od ruskog prosjeka i oko 40 godina od prosjeka zapadnog svijeta.

2. Kabwe, Zambia
Drugi po veličini grad u toj južnoafričkoj zemlji je dom jednoj od najvećih svjetskih topionica do 1987. godine. Kao rezultat toga, cijeli grad je kontaminiran s teškim metalima koji uzrokuju oštećenje mozga i živaca djece, a pogotovo fetusa. Prema istraživanjima, u dječjoj krvi je razina olova čak 50 mikrograma po decilitru viša od normalnog.

3. La Oroya, Peru
Iako je ovaj grad jedan od najmanjih na popisu, on je ujedno i jedan od najzagađenijih. Kako je ovo rudarski grad, opasnost od olova, bakra i cinka je veoma visoka, posebice za rudare, a kako gotovo svi stanovnici rade poslove vezane uz rudarstvo...

4. Linfen, Kina
Linfen je smješteni u srcu Kine, a jedan je od gradova u kojem je zagađenost vidljiva i s Mjeseca... Kakav Kineski zid, oblaci dima!

5. Norilsk, Rusija
Ovaj grad smješten je iznad Arktičkog kruga i dom je najvećoj svjetskoj toplani željeza, koja ispušta toliko zagađenog materijala u zrak da u radijusu od 30 kilometara ni trava ne raste. Onečišćenje teškim metalima utvrđeno je čak 60 kilometara dalje.

6. Sukinda, Indija
U ovom grad nalazi se jedan od najvećih rudnika kroma, materijala koji se koristi za dobivanje nehrđajućeg čelika. Voda je u ovom kraju toliko kancerogena da većina stanovnika boluje od nekog oblika karcinoma.

7. Tianying, Kina
Središte kineske proizvodnje olova, grad od 160.000 stanovnika, zasigurno je jedan od najzagađenijih na planeti. Koncentracija olova u zraku i tlu je 8,5-10 puta iznad propisanog.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju