Zagađenje zraka u New Delhiju je u prosjeku bilo 575 mikrograma otrovnih čestica po kubnom metru zraka. Samo za informaciju - sve razine koje su više od 300 mikrograma smatraju se opasnim po ljudsko zdravlje. U najgorim danima zagađenje zraka je 60 puta veće nego što se smatra sigurnim za ljude.

Broj osoba koje pate od plućnih tegoba ili imaju poteškoća s disanjem u New Delhiju raste za 20 posto godišnje, a čak 50 posto bolesnika primljenih u hitnoj službi jedne dječje bolnice žalilo se na respiratorne smetnje.

Većina zagađenja dolazi od tvornica koje koriste ugljen kao gorivo i termoelektrana, ali i automobilski promet svakodnevno je u porastu. Trenutačno je situacija u New Delhiju takva da imate dojam da je po cijele dane magla. Smog se zavukao u svaki kutak grada i jednostavno je nemoguće izaći na ulicu bez maske.

Ako se kojim slučajem spremate na putovanje u New Delhi svakako sa sobom ponesite dovoljan broj maski i pripremite se na to da stotinjak metara ispred sebe nećete ništa vidjeti - barem ne morate koristiti filtere na mobitelu!

Nadamo se da će gradske i državne vlasti riješiti taj problem, pa da turisti i lokalci opet punim plućima uživaju u ovom predivnom gradu.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju