Ogromni prazni gradovi u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, po dojmovima posjetitelja, podsjećaju na napušteni filmski set!

Ljudi već nekoliko godina znaju i čuli su za kineske gradove duhova, ali se u praksi pokazalo kako je gotovo lakše uloviti duha i postati pravi Ghostbuster, nego pronaći ove gradove diljem Kine.

Tako je i bilo sve do nedavno, dok se u potragu za gradovima nije uključila i najveća kineska Internet tražilica. Informatička tvrtka Baidu obradila je podatke 770 milijuna korisnika interneta i zahvaljujući njima došla do podatka kako diljem zemlje postoji pedesetak gradova duhova. Sva stambena područja s manje od četvrtine očekivanih Baidu korisnika klasificirana su kao grad duhova. 'Sad kad znamo gdje su ta područja, možemo probati objasniti zašto su ona prazna' – izjavio je informatičar zaposlen u Baidu, Haishan Wu.



Najviše kineskih gradova duhova nastalo je u zadnjih 10 – 15 godina zbog nedostatka stambenog prostora, booma tržišta nekretninama i zakona koji su dozvolili gradovima kupovanje jeftinih ruralnih parcela i zatim prodaju tih parcela investitorima za velike novce.

No neki investitori se u svemu tome nisu snašli, sagradili su ogromne prostore i zgrade prije nego li je itko pokazao interes za njih pa one danas po riječima rijetkih posjetitelja izgledaju kao napušteni filmski set.
Dio problema je svakako i to što neke zgrade imaju samo 'rohbau' izvedbu, a u njima ne postoji čak ni sanitarni čvor. Također, ni infrastruktura nije do kraja uređena, što bi značilo da bi ljudi, koji se presele na ovakva mjesta, živjeli u krajevima bez škola, bolnica, kina…

No, bilo kako bilo, kineske vlasti vjeruju kako ovi gradovi jednog dana ipak mogu živnuti i postati mjesta za život. Što drugo reći nego, živi bili pa vidjeli!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju