Njemačka. Bavarska. München. Pivo. Kobasice. Jedina moguća asocijacija na ovaj niz riječi je Oktoberfest – festival piva. Nijemci su od pamtivijeka svjetski poznate pivopije i gurmani, ali i nadaleko cijenjeni proizvođači vrhunskih piva, stoga ne čudi činjenica što se festival ove tematike i ovakvih gabarita odvija upravo u Bavarskoj, jednoj od najrazvijenijih njemačkih regija.

Naime, Oktoberfest svoju tradiciju vuče još u davnu 1810. godinu, u čast kralja Ludviga I. od Bavarske koji se tad vjenčao s princezom Theresom von Sashen-Hildburghausen. Tradicija nije održana samo u razdoblju od 1854. do 1873. zbog velike epidemije kolere, kao ni za trajanja dva svjetska rata, ali svih ovih ostalih godina Oktoberfest bez ikakve sumnje nadmašuje bilo koji sličan pokušaj festivala piva. Brojka od gotovo 7 milijuna posjetitelja 16-dnevnog festivala godišnje, smatramo, govori i više nego dovoljno.

Čak je i otvorenje festivala specifično. Subotom, točno u 12:00 sati u šatoru Schottenhammel gradonačelnik Münchena otvara prvu bačvu piva uz povik "O'zapft is!" ("Otvoreno je!"), te se od tog trenutka Oktoberfest smatra otvorenim. Svake godine prisutni znatiželjno čekaju kako bi vidjeli koliko puta gradonačelnik treba udariti čekićem dok prvo pivo poteče, a postoje čak i oklade. Najbolji rezultat s po dva udarca imao je Ude (2005., 2008. i 2009.), a dogodilo se da je bilo potrebno i 19 udaraca (Wimmer, 1950.).Na festivalu ćete također imati priliku najesti se sočnih bavarskih kobasica koje će vam, nakon potoka ispijenog piva, sjesti baš onako, taman. Ipak, planirate li posjetiti i ludi lunapark u sklopu festivala, budite oprezni s količinama hrane i pića, da ne bi bilo neželjenih posljedica. Još jedna neizostavna atrakcija Oktoberfesta su definitivno žene koje nose tradicionalne bavarske nošnje. Kombinacijom bijele i tamno zelene ili crvene boje te krojene tako da dodatno naglašavaju bogatstvo i raskoš ženskog tijela, očarat će vas čim ih ugledate. A ono što će vas bez sumnje ostaviti bez teksta je vještina ovih veselih bavarskih konobarica u nošenju po desetak krigli piva odjednom! Definitivno ne želite propustiti priliku da okinete selfie s nekom od ovih bavarskih ljepotica, sigurni smo.

Zanimljivosti Oktoberfesta

Jeste li znali da za Oktoberfest münchenske pivovare proizvode posebno Wiesn pivo s većim postotkom alkohola, tako da ga sadrži od 6-7%? Kao primjer ostalih zanimljivosti moguće je navesti kako se 2004. godine popilo 5,5 milijuna litara piva, 35 000 litara vina, 20 000 boca šampanjca, 200 000 šalica kave i čaja te 700 000 boca vode i limunade. Pojelo se 200 000 pari kobasica, 500 000 pilića, 50 000 kg ribe i 89 pečenih volova. Te iste godine izgubljeno je oko 4000 stvari, a najbizarnije od njih su note skladbe Johanna Sebastiana Bacha, umjetni zlatni zubi i 13 000 starih njemačkih maraka koje su pronađene u jednim hlačama.Jamčimo vam da ćete se s Oktoberfesta vratiti prepuni dojmova i s još većom željom da München posjetite barem još jednom. Za vrijeme prvog posjeta Oktoberfestu vjerojatno nećete stići razgledati grad van okvira festivala. Upravo je to razlog da se još jednom spakirate prema Bavarskoj, jer München je zaista vrijedan svakog divljenja. Savjetujemo da grad razgledate uz stručno vodstvo turističkog vodiča ili prije puta dobro istražite sve što vas zanima te napravite dobar plan razgledavanja. Neće vam biti žao ni minute provedene među srdačnim Bavarcima i Bavarkama, a ni vaše nepce se neće buniti. Zaključujemo, vidimo se na Oktoberfestu!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju