• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Odabrano #kako kuhati

Znanost začina: Knjiga zbog koje ćete konačno iskoristiti bočice koje skupljaju prašinu i skuhati nikad bolja jela

Kako biste oslobodili bogatstvo začina, dodajte ih u vruće ulje ili mast, najbolje na početku kuhanja, kako bi imali što više vremena da se prožmu jelom. O svemu tome, i više piše dr. Stuart Farrimond u novom izdanju Školske knjige: Znanost začina.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 28.09.2023 12:40 komentari
viber Created with Sketch.
Znanost začina - 8
Znanost začina - 8 (Foto:Školska knjiga)

Galerija Znanost začina - 8 4 Znanost začina - 7 4 Znanost začina - 6 4 Znanost začina - 5 4

U trendu Kviz općeg znanja - 2 15 pitanja Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Tonga - 3 Sto ljudi... Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu

Od sočnih odrezaka do kolača, pa čak i sladoleda, začini se mogu koristiti na bezbroj načina i postati jedan od glavnih razloga zašto se uporno vraćamo nekim jelima. Nažalost, većini nas vrećice i staklenke sa začinima skupljaju prašinu na policama sve do velikog spremanja, kada se pokušamo prisjetiti kada smo ih kupili pa i bacimo u smeće jer im je istekao rok trajanja. Najčešće ih se ne sjetimo iskoristiti, ili smo probali koji put, a rezultati nisu bili revolucionarni. Neke začine, one koje smo skupo platili, čuvamo za prave prilike. Šteta, jer niti šafrana zapetljane u staklenci, (ako se pravilno iskoriste) mogu biti duša rižota, a sjemenke tonke pružiti opojnu aromu slatkim kremama.

Začini su nekoć bili skupi, statusni simboli u kojima su uživali samo bogati. Trebalo je proći dosta vremena da se uvuku u britanske radničke kuhinje. No i onda je jelima je često nedostajalo sofisticiranosti koja se mogla okusiti u jelima Sjeverne Afrike, Srednje Amerike i Azije, gdje se začini jelima dodaju oduvijek.

Znanost začina - 7 Znanost začina - 7 (Foto: Školska knjiga)

No što su zapravo začini? Začini dolaze iz dragocjenih dijelova biljke i često sadrže toksine neugodnog okusa i odbojne tvari koje je priroda namijenila za obranu od potencijalnih grabežljivaca. Dolaze u obliku sjemenki, ploda (ljute papričice), kore (cimet), podzemne stabljike (đumbir i galangal), pupoljka (kapari i klinčići) ili smole (mastika).

Dijelovi zelenih lisnatih biljaka mogu imati sličan okus, ali se nazivaju začinskim biljem i obično ih je najbolje koristiti svježe i dodati kasnije tijekom kuhanja. Nekoliko otpornih listova kojima je godi sušenje (kao što je lovor) mogu se naći u oba tabora i mogu se nazvati ili biljkom ili začinom.

Znanost začina - 2 Znanost začina - 2 (Foto: Školska knjiga)

Začini su vrlo moćni – i ako se jedu sami, mnogi od njih imaju grozan okus, baš kako je to priroda i osmislila. No tvari neobičnog okusa imaju neobičnu sposobnost potaknuti osjetila, poprimajući čudesna svojstva kada se kušaju u tragovima. Kuhari često griješe koristeći začine kao sol, dodajući prstohvat ili dva u jelo usred kuhanja. Koristite li začine na ovaj način, razočarat ćete se u njima. Sol je mineral koji se lako otapa u vodi i brzo upija u jela, no sa začinima treba znati: spojevi koji se u njima nalaze, odnosno tvari zaslužne za okus i aromu – ne otapaju se dobro u vodi, ali se brzo šire u uljima i mastima. Zbog toga i stavljanjem prstohvata začina u gulaš koji ključa činite medvjeđu uslugu svim tim predivnim sastojcima koji čekaju da ih oslobodite, ponekad tako da ih dodate u vruće ulje ili mast na početku kuhanja, kako bi imali što više vremena da se prožmu jelom.

O svemu tome, i više piše dr. Stuart Farrimond u novom izdanju Školske knjige: Znanost začina. U revolucionarnom vodiču, istaknuti znanstvenik i liječnik nudi fascinantan uvid u jednostavna, znanstveno utemeljena načela koja mijenjaju način na koji upotrebljavamo začine – i iskorištavamo ono najbolje iz njih. Priručnik Znanost začina dr. Stuarta Farrimonda nastavak je svjetskog bestselera Znanost kuhanja koji je stekao brojne obožavatelje.

Prvi dio knjige svojevrstan je vodič kroz osnovne palete začina koji su karakteristični za više od 40 svjetskih regija; u drugom je dijelu opisano 60 najpoznatijih začina uz izvorne i inovativne recepte s tradicionalnim začinskim mješavinama. Dr. Stuart Farrimond odgovara na više od 160 najčešćih kulinarskih pitanja i dvojbi te potiče čitatelje da oslobode svoju kreativnost na temelju kvalitetnog razumijevanja znanosti o hrani i kuhanju.

Kao znanstvenik nadahnut svijetom kemije, autor je smislio i periodni sustav začina u kojemu su glavni začini organizirani u 12 skupina okusa, ovisno o tome koji je kemijski spoj najvažniji u njegovom profilu okusa. O tome kako se služiti periodnim sustavom te stvoriti vlastite kombinacije i jedinstvene mješavine začina, dr. Stuart objašnjava na jednostavan način. Znanost začina koristan je priručnik koji će početnici, ali i kulinarski stručnjaci rado izvlačiti sa svojih polica kako bi svaki put otkrili nešto novo u šarolikom svijetu najfinijih začina.

A što s košticom? Stručnjak za bonton otkriva kako pristojno jesti u restoranu ili u gostima Restoran Restoran, ilustracija - 4 Restoran, ilustracija - 2 +0 Masline

  • #kako kuhati
  • #knjiga
  • #odabrano
  • #priručnik
  • #znanost začina
  • #Stuart Farrimond
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu
Privatni spa uz šumu i potpunu tišinu: Bijeg kakav nam svima ponekad treba
Kuća za odmor Forest
Privatni spa uz šumu i potpunu tišinu: Bijeg kakav nam svima ponekad treba
Kralj božićnih kolača: Isprobali smo tiramisu panettone, a evo i dojmova...
Topi se u ustima
Kralj božićnih kolača: Isprobali smo tiramisu panettone, a evo i dojmova...
Gdje dočekati 2026.? Crno jajve vam donosi tri novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Doček Nove
Gdje dočekati 2026.? Crno jaje vam donosi tri povoljna novogodišnja bijega za nezaboravan početak godine
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Čokoladni kolač s čokoladnim ganacheom recept
Tako dobro
Najlakši recept za čokoladni biskvit s čokoladnom glazurom – baš je ekstrasočno i fino
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U pucnjavi teško ozlijeđene dvije žene: Jedna je preminula, počinitelj u bijegu
Na sjeveru Hrvatske
Pucao u nevjenčanu suprugu i njezinu sestru: Jedna žena preminula, ubojica u bijegu
Detalji ubojstva u Međimurju: Preminula žena bila je majka troje djece i trudna
"Sestri se bore za život"
FOTO Svjedoci brutalnog ubojstva trudne žene u šoku: "Scene su bile neopisive, neopisive, ne može vam to opisati čovjek!"
Objavljena fotografija ubojice iz Međimurja
Potraga
Objavljena fotografija ubojice: Traže ga u dvije države, policija upozorila građane
show
Šime Elez se ošišao
kako vam se čini?
Pogledajte kako je markantni Šime izgledao ranije, fotke će iznenaditi mnoge!
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Aleksandra Milinković Dadić čeka prvo dijete s trenerom Vatrenih Marinom Dadićem
baš divno!
Hrvatska voditeljica i kondicijski trener Vatrenih čekaju prvo dijete: ''Level up!''
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Samo oni s mirnom glavom i brzim mozgom briljiraju u ovom kvizu
Pokažite što znate!
Samo oni s mirnom glavom i brzim mozgom briljiraju u ovom kvizu
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
Impresivno!
Gospođa prozvana kradljivcem stoljeća! Pogledajte kako je sakrila paket
tech
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
Evo i zašto
Koristite ovaj model iPhonea? Vrijeme je da kupite novi
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
Sve veći problem
NASA-ina studija upozorava: Gotovo sve fotografije koje dobivamo sa svemirskih teleskopa su - zagađene
sport
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
ŠTO KAŽETE NA GRUPU?
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Slažete se?
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Ovo je najgora skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Pakleno teško
Ovo je najgora skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
tv
U dobru i zlu: Večeras u seriji "U dobru i zlu": Presuda koja će promijeniti sve
U DOBRU I ZLU
Večeras u seriji "U dobru i zlu": Presuda koja će promijeniti sve
Skrivena sudbina: Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
SKRIVENA SUDBINA
Prisjetite se TOP 5 trenutaka napete turske serije "Skrivena sudbina"!
U dobru i zlu: Tužna je, ali i dalje dijeli uvrede i naredbe
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Tužna je, ali i dalje dijeli uvrede i naredbe
putovanja
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Sto ljudi...
Kakva zemlja! Nedjeljom ne radi aerodrom, pista prelazi preko prometne ceste, a ljudi su najdeblji na svijetu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
što dalje?
Ljupka Gojić Mikić prodaje polovicu svoje tvrtke poznatoj pivovari: "Veselimo se pojačati kapacitet“
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
neočekivan kupac
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
lifestyle
Recept za linzer pitu
Jednostavno je
Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta
Catherine Middleton nosi haljinu Jenny Packham i tijaru kraljice Viktorije
Svečano izdanje
Kakva haljina, kakva tijara! Catherine Middleton je definitivno kraljica, kraljica stila
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
sve
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
ŠTO KAŽETE NA GRUPU?
Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska otvara grupu L s Engleskom 17. lipnja!
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Slažete se?
Ovo je najbolja skupina za Hrvatsku u ždrijebu Svjetskog nogometnog prvenstva
Recept za linzer pitu
Jednostavno je
Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta
Usudi se sanjati
Preporuka

Usudi se sanjati: Prvi roman svjetske putnice Antee Ćurin koji će vas zaraziti energijom, hrabrosti i ljubavi prema životu

"Uf, pitaj mater koje joj je dite najdraže. Ne može.", odgovara nam Antea na pitanje koji joj je od likova u knjizi najdraži. Još vruć, njezin roman "Usudi se sanjati" slagalica je uzbudljivih iskustava iz života koji se čita i između redova... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close