Glavni grad Bosne i Hercegovine je mnogo više od klasičnih turističkih atrakcija. To je mjesto gdje se Istok susreće sa Zapadom, gdje se planine susreću s gradom i gdje tradicija susreće moderno. Nažalost i tužni povijesni događaji oblikovali su današnje Sarajevo, ali to je grad s dušom kakvu nigdje na svijetu nećete pronaći, zato je uvijek odlična ideja posjetiti srce BiH, pogotovo kada pogledate koju smo odličnu ponudu za vas pronašli. 

Istražite Baščaršiju

Srce Sarajeva koje kuca otkad je osnovana kao karavan-saraj kasnih 1400-ih godina, Baščaršija je povijesno i kulturno središte grada. Ovdje ćete pronaći Gazi Husrev-begovu džamiju i drvenu česmu Sebilj Brunnen, kao i uske uličice prepune malih radionica. Smatra se jednim od najboljih primjera orijentalnog bazara u regiji. U starim vremenima, svaka je uličica bila posvećena određenoj profesiji, od postolara i bravara do zlatara i keramičara.

Bakrena ulica, prepuna posuđa od bakra, najbolji je primjer kakva su to bila vremena. Danas je većina radionica preuređena u kafiće i suvenirnice. Prava radost je jednostavno lutati uličicama, gubiti se u galami tržišnog života. Svi putevi vode do Trga golubova, popularnog otvorenog prostora u srcu Baščaršije, gdje se okupljaju mještani na trač partiji, piju kavu i jednostavno gledaju kako svijet prolazi.

Okusite pravu bosansku kavu

Gusta, crna i jaka, ona je krvotok grada. Ne samo kao ranojutarnji pokretač srca, već i kao društveni lubrikant. Svaki poslovni dogovor, svaka riješena obiteljska nesuglasica, svaka ispričana priča imaju nešto zajedničko - ispijenu šalicu kave.

Sarajlije vole odvojiti vrijeme uz kavu, sjediti u kafićima na pločniku s prijateljima, razgovarati, smijati se i promatrati kako svijet prolazi, baš kao i kod nas u Hrvatskoj. Prateći tradiciju koja potječe iz osmanskog doba, kava se poslužuje u džezvi, a zatim se vješto prelijeva u malu šalicu. Vjerojatno ćete na pijacama na Baščaršiji i sebi priuštiti jednu džezvu za doma kako biste nastavili kod svoje kuće tu lijepu tradiciju. A džezve su i savršen suvenir ako ste u potrazi za poklonom.

Idealno za planinarenje, ali i skijanje

Smješteno u zagrljaju Dinarskih Alpa, Sarajevo diše duh planina. Nad gradom se naziru impozantni vrhovi, a prava divljina nikad nije udaljena više od 30 minuta. Najpoznatije planine su Trebević, Jahorina, Igman, Bjelašnica: četiri moćna masiva koja su bila domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Zimi nude neke od najboljih i najpovoljnijih staza u Europi za skijanje, a kad smo kod skijanja, svakako istražite i ponudu koju donosi portal Crno jaje – smještaj u Hotelu Holiday 4*, 4 noćenja s doručkom, večera dobrodošlice, bazen, saune, fitness, transfer na Bjelašnicu/Jahorinu za 2 osobe i već za 2.599 kuna. Ili onu u Hotelu Europe s 5 zvjezdica gdje će vas 5 dana, uz brojne pogodnosti, za dvije osobe doći 3299 kuna. Jahorina i Babin Do su najlakše dostupne padine. Olimpijske staze Bjelašnice nude osam staza, svaka sa žičarom, od lakih do crnih, kao i dolinske staze.

Upoznajte turbulentnu povijest

Za tako relativno mali grad Sarajevo je imalo burnu povijest. Osnovali su ga Osmanlije, preuzeli Austro-Ugari, a ubojstvo nadvojvode Franje Ferdinanda 1914. godine pridonijelo je početku Prvog svjetskog rata. Grad je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, a jedva desetljeće kasnije doživio je najdužu opsadu u modernoj povijesti tijekom rata.

Lokalna turistička zajednica grad naziva muzejom na otvorenom, jer se na svakom uglu nalaze podsjetnici na svaki dio kaotične prošlosti grada. Od džamija iz otomanskog perioda do "Tunela nade" koji je povezivao Sarajevo s vanjskim svijetom tijekom opsade, na svakom koraku susrećete povijest.

Sve je bilo poput bajke: Prije 40 godina Sarajevo je zablistalo na karti svijeta XIV. Zimske olimpijske igre u Sarajevu - 6 XIV. Zimske olimpijske igre u Sarajevu - 4 XIV. Zimske olimpijske igre u Sarajevu - 3 +2 XIV. Zimske olimpijske igre u Sarajevu - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju