Iako mnogi tvrde da je Istanbul grad u kojem se spajaju Zapad i Istok, zapravo ta titula pripada Sarajevu. Danas je Sarajevo šarmantan grad smješten uz rijeku Miljacku s prekrasnom pozadinom Dinarskih Alpa. Iako grad ima zaista tešku prošlost, neizostavno je odredište svih onih koji žele na jednom mjestu doći u doticaj s različitim kulturama, odličnom gastronomskom ponudom i jedinstvenim turističkim atrakcijama. Cjenovno je povoljniji od mnogih europskih destinacija, a nudi izvrsnu uslugu, što ga čini savršenim odabirom u svako doba godine.

Bilo da želite istraživati zanimljive gradske ulice, kušati autentična jela ili se jednostavno opustiti, postoji mnoštvo prekrasnih sarajevskih atrakcija koje će vas zaokupiti. Sarajevo i Bosna u cjelini često se zanemaruju kao destinacije za odmor. Međutim, Sarajevo bi itekako trebalo biti na vašem popisu destinacija za posjet!

Izgubite se u Baščaršiji

Stari grad Baščaršija povijesna je jezgra grada koja svoje priče priča još od 15. stoljeća. U srcu Baščaršije pronaći ćete Stari bazar, koji je prepun trgovina i kafića. Ne propustite priliku za lutanje labirintom uličica, kupovinu tradicionalnih rukotvorina i uživanje u lokalnim delicijama kao što su burek ili ćevapi. Bazar je postao simbol grada nakon Drugog svjetskog rata, a danas je posjet starom gradu jedna od neizostavnih aktivnosti u Sarajevu.

Zaustavite se kod fontane Sebilj

Sarajevo ima niz fontana razasutih po gradu, a najpopularnija je fontana Sebilj. Sebilj je drvena česma u osmanskom stilu koja se nalazi u Starom gradu. Šadrvan je 1753. godine izgradio Mehmed Kukavica i jedna je od najvažnijih stvari koje treba vidjeti u Sarajevu. Voda iz česme je čista i pitka pa je svakako kušajte. Legenda kaže da ako popijete gutljaj, vratit ćete se u Sarajevo u budućnosti.

Pređite preko Latinske ćuprije

Šetnja Latinskim mostom jedna je od top-stvari koje trebate napraviti kad ste u Sarajevu. Osim po svojoj jedinstvenoj arhitekturi, most je poznatiji po značajnom udjelu u povijesti. Na tom je mostu 28. lipnja 1914. godine izvršen atentat na nadvojvodu Franju Ferdinanda. I on i njegova trudna supruga ubijeni su toga dana kada je atentator ispalio metak u njihov otvoreni automobil. Možete čak stajati na mjestu gdje je stajao Gavrilo Princip dok je ispalio taj kobni metak. Zbog svoje jedinstvene osmanske arhitekture i uloge u povijesti Latinska ćuprija jedna je od najpopularnijih sarajevskih turističkih atrakcija.

Rezervirajte udoban hotel za najbolji doček Nove godine

Smještaj u Sarajevu, u usporedbi s onima diljem zapadnih zemalja, veoma je povoljan. Kad tome pridodamo ljubaznost i gostoprimstvo Bosanaca, sigurni smo da vam kvalitetnog odmora neće nedostajati. Zaputite li se na Crno jaje, možete pronaći ponudu za smještaj u Hotelu Holiday 4* koji po cijeni od 1362 kune donosi dva noćenja s uslugom polupansiona za dvije osobe u terminu dočeka nove godine. Sarajevo je sa svojom ponudom noćnih klubova i dobrih barova zasigurno odlična lokacija za zabavan doček. Sam hotel Holiday zanimljiv je zbog činjenice da je izgrađen i otvoren za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Sarajevo 1984. godine i otad je, kao svjedok novije povijesti Bosne i Hercegovine, postao nezaobilazno mjesto za poslovne putnike i turiste.

Napravite fotografiju pokraj gradske vijećnice

Arhitektura u cijelom Sarajevu je impresivna, ali postoji nešto u gradskoj vijećnici što se jednostavno ističe. Arhitektura te impresivne građevine potječe iz doba austro-ugarske carske vladavine, a gradska vijećnica sagrađena je 1898. godine. Zgrada je pretrpjela velika oštećenja tijekom opsade Sarajeva nakon što je bombardirana kako bi se uklonio svaki povijesni značaj za lokalno stanovništvo. Iako je gradska vijećnica ujedno i Nacionalna i sveučilišna knjižnica Bosne i Hercegovine, u njoj, nažalost, nema mnogo povijesnih knjiga.

Okusite neka od najboljih bosanskih jela

Posjetite Višegrad, restoran u kojem možete isprobati brojna tradicionalna bosanska jela, a restoran je posebno poznat po ukusnim dolmama (punjena paprika). Tu također možete okusiti odlične lokalne rakije, a interijer restorana zanimljiv je sam po sebi. Ćevabdžinica Hodžić mjesto je na kojem možete pojesti odlične ćevape, a poželite li tradicionalni ručak u stilu, zaputite se do Aščinice Hadžibajrić. Sač je mjesto za najbolji burek! Radi se na tradicionalan način i možete ga naručiti na kilogram, a za dobru kavu tu je Kafić Ministry of Ćejf, koji ima prekrasan pogled na Baščaršiju.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju