Ako planirate odlazak na utrku Wings for Life World Run, koja se 6. svibnja i ove godine održava u Zadru, ovo su mjesta zbog kojih se na put isplati krenuti nešto ranije te putem doživjeti ljepotu i sadržaj koji se nudi.

Putovanje će se zasigurno odužiti, ali uz prostranu unutrašnjost automobila poput Renault Koleosa bit će vam gušt putovati čak i s cijelom obitelji ili ekipom. Možete se putem izmjenjivati na prednjim sjedalima s obzirom na to da ona imaju masažnu funkciju, a ako i niste vozač na duge staze, put prema Zadru biti će lagodan jer sustav unutar Koleosa uključuje održavanje sigurne udaljenosti, prilagodbu svjetala, kočenje u slučajevima nužde, pa čak i olakšava parkiranje. Samo još uključite avanturista u sebi i put može početi.

1. Eko selo Korana

Prva točka stajanja udaljena je tek 15 kilometara od Karlovca. S puta ćete skrenuti nekoliko stotina metara prije Koranskog mosta u Eko selo Korana. Ovo idilično mjesto uz rijeku oduševit će vas prekrasnim slapovima i tradicionalno građenim kućama. U sklopu Eko sela možete sakupljati ljekovito bilje, uživati u roštilju i tradicionalim jelima ispod peke, a tijekom ljetnih mjeseci možete se čak i osvježiti u rijeci Korani.

2. Jezero Sabljaci

Poznato pod nazivom ''ogulinsko more'', jezero Sabljaci još je jedno mjesto na kojem možete umočiti noge u prekrasno plavozeleno jezero nastalo na toku Zagorske Mrežnice. Ova oaza usred gorsko-planinskog krajolika omiljeno je izletište ljubiteljima veslanja, jedrenja na dasci, plivanja, ronjenja i ribolova, a idealno je mjesto da istegnete noge tijekom putovanja.

Jezero Sabljaci Jezero Sabljaci (Foto: Thinkstock)

3. Baraćeve špilje

Šest kilometara od Rakovice nalaze se Baraćeve špilje koje su ime navodno dobile prema mađarskoj riječi barác, što znači 'prijatelj'. O tim se špiljama pisalo još u 17. Stoljeću, tako da će ova lokacija oduševiti svakog ljubitelja povijesti. Za one ostale, u samom podnožju Brine između ulaza u špilje je izvor Baraćevac, koji s još dva manja izvora tvori potok Kršlja, što se dvadesetak metara niže sjedinjuje s potokom Suvaja.



4. Memorijalni centar Nikola Tesla

U mjestu Smiljan nedaleko od Gospića 2006. godine otvoren je Memorijalni centar jednom od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika Nikoli Tesli baš na njegov 150. rođendan. Mnogi za to odredište kažu da najbolje opisuje njegov život. Centar se sastoji od njegove rodne kuće, crkve svetih apostola Petra i Pavla, gospodarskog objekta, ispitne stanice i multimedijalnog centra s igralištem za djecu. Okružen prirodom, memorijalni centar vodi vas kroz život i stvaralaštvo tog nevjerojatnog izumitelja.



5. Nin

Prije Zadra zastanite još u Ninu. U jednom od deset najromantičnijih gradova Europe možete posjetiti najmanju katedralu na svijetu, otići do kipa Grgura Ninskog i posjetiti Muzej soli. Ako nešto trebate ponijeti iz Nina, onda je to cvijet soli, skupocjena vrsta soli koja se proizvodi posebnim tehnikama i služi kao začin i dekoracija jelima. U prolazu ćete svakako moći uživati u pješčanim plažama, kamenim gradskim ulicama i bogatoj kulturnoj baštini.

Zadar

Stigli ste na odredište. Ono što se ovaj vikend ne biste trebali propustiti ako se nađete u Zadru je Wings for Life World Run utrka. Kao i svake godine Renault ima svoj trkači tim koji na Wings for Life World Run utrku ide s dodatnim ciljem. Članovima tima Passion for Life u cilju je pretrčati što veći broj kilometara jer će za svaki pretrčani kilometar Renault Hrvatska donirati pet kuna međunarodnoj zakladi Wings for Life koja financira istraživanje lijeka za ozljede leđne moždine.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju