Iako je u Zagrebu već bilo pokušaja koncepta "jedi koliko možeš" na azijski način, od ponedjeljka se u Green Goldu konačno može uživati u finim jelima nakon kojih gosti odlaze zadovoljni, a ne razočarani cijenom ili ponudom. Dragon BBQ otvorio se prije mjesec dana umjesto dotadašnje Asie Gold, a od ovog se tjedna u vrijeme ručka (od 11 do 15 sati od ponedjeljka do petka) mogu iskušavati azijski specijaliteti do mile volje ili koliko vam apetit to dopusti.

Dragon BBQ - 12 Dragon BBQ - 12 (Foto: NB)

"Ulaz" na all you can eat buffet platit ćete 69, odnosno deset kuna više za jedno piće prema izboru. U ponudi su jela od ribe, mesa, tjestenine, riže i voća. Sushi, ražnjići s kikirikijem, junetina u umaku s povrćem, punjeni prženi jastučići, knedle, proljetne rolice, povrće u tempuri, slasne salate poput crvenkaste od kupusa koja je za svaku preporuku, kao i puding od manga te pohane banane samo su neki od specijaliteta na bogatom stolu. S jelovnika se mogu naručiti i konkretniji komadi mesa s roštilja koji nisu u ponudi all you can eat.

Dragon BBQ - 4 Dragon BBQ - 4 (Foto: NB)

Iza restorana stoji najpoznatija ambasadorica azijske gastronomije u Hrvatskoj, gospođa Xiaotong Chen Li (za prijatelje Tong) koja je zaslužna za to što su se brojni Zagrepčani zaljubili u egzotične okuse još u devedesetim godinama.

Dragon BBQ - 6 Dragon BBQ - 6 (Foto: NB)

U lancu restorana prvi tradicionalni kineski restoran jest Asia koji se otvorio još 1990. godine, a uslijedio je onaj u Šenoinoj ulici. Za razliku od ponude u Green Goldu koja obuhvaća jela Kine, Japana, Hong Konga, Tajlanda, Koreje i Malezije, prva dva restorana oslanjaju se na tradicionalnu kinesku kuhinju. U lancu su i restorani brze hrane Wok&Roll u Arena centru i Avenue Mallu, kao i dućani Asia store u Ilici i Arena Centru.

Dragon BBQ - 7 Dragon BBQ - 7 (Foto: NB)

Nakon što je kao desetogodišnja djevojčica stigla iz Kine u Beč i ondje se školovala za ugostitelja, gospođa Thong zaključila je kako Hrvatskoj treba dobra kineska kuhinja – i bila je u pravu. Otac koji je kuhao u Austriji danas je u mirovini, a veliki srebrni zmaj što je nekad dominirao bečkim restoranom danas ponosno stoji nad nad buffetom u Radničkoj. Osim ponudom, Dragon BBQ se od tradicionalnih restorana u lancu izdvaja i modernim interijerom koji čuvaju skulpture ratnika i Bude, a tradicionalne vaze i posude za vino, kao i drugi detalji podsjećaju otkud potječu slasni mirisi što putuju prostorom. Elegantno, baš poput vlasnice kojoj se na licu vidi da uživa u tome što radi.

Dragon BBQ - 3 Dragon BBQ - 3 (Foto: NB)

"U Hrvatskoj je all you can eat novost, ali primjerice u Beču ima oko 300 restorana s takvim konceptom. Budući da smo u poslovnoj zoni, dolaze nam gosti koji nemaju puno vremena za ručak, a ovako mogu odmah vidjeti što se nudi i izabrati ono što im se najviše sviđa. Osim toga, all you can eat odličan je za upoznavanje s različitim jelima jer se može puno toga probati od predjela do deserta.

Domaća tjestenina Domaća tjestenina (Foto: NB)

Jela su količinom začina prilagođena hrvatskoj kuhinji jer ne mogu svi podnijeti ljutinu sečuanske ili tajlandske hrane", kaže vlasnica provjeravajući funkcionira li sve u restoranu onako kako bi trebalo.

Dragon BBQ - 5 Dragon BBQ - 5 (Foto: NB)

Pogled u kuhinju otkriva dobro uštiman kulinarski tim koji je u Hrvatsku došao iz Njemačke, Austrije, Kine i Tajlanda. Uložilo se i u njihovu edukaciju kako bi bili što bolji u svojem poslu. Sami rade tjesteninu za ramen, kao i sve što se može. Na to su se naviknuli od početaka jer se prije EU-a u Hrvatskoj nije moglo toliko uvoziti. 

 

> 10 odličnih mjesta za gablec u Zagrebu

"Tofu pripremamo na tradicionalni način koji se teško nalazi i u Kini, što nam je potvrdila i kineska delegacija koja često dolazi u restoran. Načinu pripreme naučio nas je moj otac, a zahtijeva puno truda", objašnjava gospođa Thong i dodaje kako se puno pozornosti pridaje i značajnim datumima u kineskoj kulturi koji se obilježavaju proslavama.

Dragon BBQ - 11 Dragon BBQ - 11 (Foto: NB)

Nakon Nove godine s veseljem se očekuje i Festival zmaja koji će se ove godine slaviti 18. lipnja. Najpopularnija legenda o nastanku festivala jest ona o kineskom učenjaku i pjesniku Qu Yuanu koji je skočio u rijeku za vrijeme rata. Mještani su ga tražili na drvenim čamcima bacajući u vodu ljepljivu rižu zamotanu u bambusovo lišće kako bi odvratili ribe od njegova tijela. Tijelo nisu pronašli, a kako je bio cijenjen u svom narodu, svake su godine njemu u čast veslali rijekom udarajući u bubnjeve i bacajući hranu ribama.

Vatreni wok Vatreni wok (Foto: NB)

"U Kini sve ima svoje značenje. Ljepljivom rižom u bambusu se i danas obilježava Festival zmaja, baš kao što se za Novu godinu na pari kuhaju jastučići od tijesta jiao zi koji predstavljaju novac i blagostanje. Za rođendane se poslužuju dugački rezanci koji simboliziraju dug život. Ponekad će vas dočekati samo jedan u posudici, ali toliko dugačak da imate što jesti“, smije se gospođa Thong pozivajući da se pridružimo u užitku učenja i kušanja kineske tradicije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju