Iako je u Zagrebu već bilo pokušaja koncepta "jedi koliko možeš" na azijski način, od ponedjeljka se u Green Goldu konačno može uživati u finim jelima nakon kojih gosti odlaze zadovoljni, a ne razočarani cijenom ili ponudom. Dragon BBQ otvorio se prije mjesec dana umjesto dotadašnje Asie Gold, a od ovog se tjedna u vrijeme ručka (od 11 do 15 sati od ponedjeljka do petka) mogu iskušavati azijski specijaliteti do mile volje ili koliko vam apetit to dopusti.
"Ulaz" na all you can eat buffet platit ćete 69, odnosno deset kuna više za jedno piće prema izboru. U ponudi su jela od ribe, mesa, tjestenine, riže i voća. Sushi, ražnjići s kikirikijem, junetina u umaku s povrćem, punjeni prženi jastučići, knedle, proljetne rolice, povrće u tempuri, slasne salate poput crvenkaste od kupusa koja je za svaku preporuku, kao i puding od manga te pohane banane samo su neki od specijaliteta na bogatom stolu. S jelovnika se mogu naručiti i konkretniji komadi mesa s roštilja koji nisu u ponudi all you can eat.
Iza restorana stoji najpoznatija ambasadorica azijske gastronomije u Hrvatskoj, gospođa Xiaotong Chen Li (za prijatelje Tong) koja je zaslužna za to što su se brojni Zagrepčani zaljubili u egzotične okuse još u devedesetim godinama.
U lancu restorana prvi tradicionalni kineski restoran jest Asia koji se otvorio još 1990. godine, a uslijedio je onaj u Šenoinoj ulici. Za razliku od ponude u Green Goldu koja obuhvaća jela Kine, Japana, Hong Konga, Tajlanda, Koreje i Malezije, prva dva restorana oslanjaju se na tradicionalnu kinesku kuhinju. U lancu su i restorani brze hrane Wok&Roll u Arena centru i Avenue Mallu, kao i dućani Asia store u Ilici i Arena Centru.
Nakon što je kao desetogodišnja djevojčica stigla iz Kine u Beč i ondje se školovala za ugostitelja, gospođa Thong zaključila je kako Hrvatskoj treba dobra kineska kuhinja – i bila je u pravu. Otac koji je kuhao u Austriji danas je u mirovini, a veliki srebrni zmaj što je nekad dominirao bečkim restoranom danas ponosno stoji nad nad buffetom u Radničkoj. Osim ponudom, Dragon BBQ se od tradicionalnih restorana u lancu izdvaja i modernim interijerom koji čuvaju skulpture ratnika i Bude, a tradicionalne vaze i posude za vino, kao i drugi detalji podsjećaju otkud potječu slasni mirisi što putuju prostorom. Elegantno, baš poput vlasnice kojoj se na licu vidi da uživa u tome što radi.
"U Hrvatskoj je all you can eat novost, ali primjerice u Beču ima oko 300 restorana s takvim konceptom. Budući da smo u poslovnoj zoni, dolaze nam gosti koji nemaju puno vremena za ručak, a ovako mogu odmah vidjeti što se nudi i izabrati ono što im se najviše sviđa. Osim toga, all you can eat odličan je za upoznavanje s različitim jelima jer se može puno toga probati od predjela do deserta.
Jela su količinom začina prilagođena hrvatskoj kuhinji jer ne mogu svi podnijeti ljutinu sečuanske ili tajlandske hrane", kaže vlasnica provjeravajući funkcionira li sve u restoranu onako kako bi trebalo.
Pogled u kuhinju otkriva dobro uštiman kulinarski tim koji je u Hrvatsku došao iz Njemačke, Austrije, Kine i Tajlanda. Uložilo se i u njihovu edukaciju kako bi bili što bolji u svojem poslu. Sami rade tjesteninu za ramen, kao i sve što se može. Na to su se naviknuli od početaka jer se prije EU-a u Hrvatskoj nije moglo toliko uvoziti.
> 10 odličnih mjesta za gablec u Zagrebu
"Tofu pripremamo na tradicionalni način koji se teško nalazi i u Kini, što nam je potvrdila i kineska delegacija koja često dolazi u restoran. Načinu pripreme naučio nas je moj otac, a zahtijeva puno truda", objašnjava gospođa Thong i dodaje kako se puno pozornosti pridaje i značajnim datumima u kineskoj kulturi koji se obilježavaju proslavama.
Nakon Nove godine s veseljem se očekuje i Festival zmaja koji će se ove godine slaviti 18. lipnja. Najpopularnija legenda o nastanku festivala jest ona o kineskom učenjaku i pjesniku Qu Yuanu koji je skočio u rijeku za vrijeme rata. Mještani su ga tražili na drvenim čamcima bacajući u vodu ljepljivu rižu zamotanu u bambusovo lišće kako bi odvratili ribe od njegova tijela. Tijelo nisu pronašli, a kako je bio cijenjen u svom narodu, svake su godine njemu u čast veslali rijekom udarajući u bubnjeve i bacajući hranu ribama.
"U Kini sve ima svoje značenje. Ljepljivom rižom u bambusu se i danas obilježava Festival zmaja, baš kao što se za Novu godinu na pari kuhaju jastučići od tijesta jiao zi koji predstavljaju novac i blagostanje. Za rođendane se poslužuju dugački rezanci koji simboliziraju dug život. Ponekad će vas dočekati samo jedan u posudici, ali toliko dugačak da imate što jesti“, smije se gospođa Thong pozivajući da se pridružimo u užitku učenja i kušanja kineske tradicije.