Svinjski file obožavani je komad mesa u kuhinjama diljem svijeta – ukusan je, brzo se termički obrađuje, a lako se može sljubiti s različitim začinima i dodacima.
Mi vam predlažemo recept za pečeni svinjski file. Meso se prvo premaže senfom, uljem i umakom od soje, kratko zapeče na tavi kako bi dobio lijepu karameliziranu koricu, a potom dovrši u pećnici.
Svinjski file bit će gotov kada temperatura u najdebljem dijelu mesa dosegne 63 Celzijeva stupnja. Provjerite kuhinjskim termometrom prije nego što meso izvadite iz pećnice.
Tako pečen svinjski file možete poslužiti s prilogom po želji – rižom, tjesteninom, kuhanim kruhom ili s kriškom domaćeg kruha i nešto salate.
Pečeni svinjski file - sastojci:
- 450 g svinjskog filea u komadu
- 2 čajne žličice svježe nasjeckanog ružmarina
- 1 žlica senfa Dijon
- 1 čajna žličica umaka od soje
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica svježe nasjeckanog peršina
- 1 čajna žličica svježih listića timijana
- sol i papar po želji
- sol i papar po želji
Pečeni svinjski file - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Pomiješajte senf, jednu žlicu biljnog ulja, češnjak u prahu i umak od soje. Premažite dobivenu marinadu preko mesa. Po želji dodajte soli i papra.
- Pomiješajte nasjeckano začinsko bilje: timijan, ružmarin i peršin. Utisnite začinsko bilje u meso.
- Zagrijte nešto ulja na tavi pa zapecite svinjski file sa svih strana – pecite ga oko pet minuta dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
- Prebacite meso u prethodno zagrijanu pećnicu na 15 do 20 minuta, odnosno dok svinjetina nije pečena do kraja. Pustite da meso odmori barem 5 do 10 minuta prije nego što ga razrežete i poslužite. Dobar tek!
5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine +0