Svinjski file obožavani je komad mesa u kuhinjama diljem svijeta – ukusan je, brzo se termički obrađuje, a lako se može sljubiti s različitim začinima i dodacima.

Mi vam predlažemo recept za pečeni svinjski file. Meso se prvo premaže senfom, uljem i umakom od soje, kratko zapeče na tavi kako bi dobio lijepu karameliziranu koricu, a potom dovrši u pećnici.

Svinjski file bit će gotov kada temperatura u najdebljem dijelu mesa dosegne 63 Celzijeva stupnja. Provjerite kuhinjskim termometrom prije nego što meso izvadite iz pećnice.

Tako pečen svinjski file možete poslužiti s prilogom po želji – rižom, tjesteninom, kuhanim kruhom ili s kriškom domaćeg kruha i nešto salate.

Pečeni svinjski file - sastojci:

  • 450 g svinjskog filea u komadu
  • 2 čajne žličice svježe nasjeckanog ružmarina
  • 1 žlica senfa Dijon
  • 1 čajna žličica umaka od soje
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica svježe nasjeckanog peršina
  • 1 čajna žličica svježih listića timijana
  • sol i papar po želji
  • sol i papar po želji

Pečeni svinjski file - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Pomiješajte senf, jednu žlicu biljnog ulja, češnjak u prahu i umak od soje. Premažite dobivenu marinadu preko mesa. Po želji dodajte soli i papra.
  3. Pomiješajte nasjeckano začinsko bilje: timijan, ružmarin i peršin. Utisnite začinsko bilje u meso.
  4. Zagrijte nešto ulja na tavi pa zapecite svinjski file sa svih strana – pecite ga oko pet minuta dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
  5. Prebacite meso u prethodno zagrijanu pećnicu na 15 do 20 minuta, odnosno dok svinjetina nije pečena do kraja. Pustite da meso odmori barem 5 do 10 minuta prije nego što ga razrežete i poslužite. Dobar tek!

5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine Sporo pečena svinjetina Svinjski obrazi/Ilustracija Tangsuyuk hrskava korejska svinjetina +0 Svinjetina se može pripremiti na razne načine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju